Britanski premijer Boris Džonson poslao je u subotu nepotpisano pismo Evropskoj uniji tražeći odlaganje Bregzita, ali je takođe poslao poruku u kojoj kaže da on lično ne želi produženje, rekao je izvor iz vlade.

Džonsona je primorao zakon, koji su njegovi oponenti usvojili prošlog meseca, da zatraži produženje trenutnog roka za Bregzit s 31. oktobra na 31. januar, nakon što su poslanici u subotu sprečili njegov pokušaj da se usvoji sporazum o odlasku iz Evropske unije.

Izvor iz vlade rekao je da je Džonson poslao ukupno tri pisma Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog saveta: fotokopiju teksta na koji ga je zakon, poznat kao Benov zakon, prisilio da napiše, zatim popratnu zabelešku britanskog ministra za EU, i treće pismo u kojem kaže da on nije za produženje roka.

„Jasno sam, od kada sam postao premijer, a i danas u parlamentu, izneo svoje viđenje, i stav vlade, da bi dalje produženje naštetilo interesima Ujedinjenog Kraljevstva i našim EU partnerima, kao i odnosima između nas“, rekao je Džonson u trećem pismu, koje je na tviteru objavio briselski dopisnik Financial Timesa.

Džonson je rekao da je bio uvjeren da će se postupak usvajanja zakonodavstva o Bregzitu u britanskom parlamentu završiti pre 31. oktobra, navodi se u pismu.

Tusk je potvrdio da je primio Džonsonov zahtev.

„Sada ću započeti konsultacije s čelnicima EU o tome kako reagovati“, napisao je Tusk na tviteru.

Džonson se nadao da će ove subote „neposlušni“ poslanici konačno podržati sporazum o razvodu koji je dogovorio s čelnicima EU protekle nedelje i tako nakon tri godine izaći iz slepe ulice nastale posle referenduma kojim je 2016. izglasano napuštanje Unije.

Umesto toga, poslanici su sa 322 glasa za i 306 protiv prihvatili amandman koji je naglavačke okrenuo Džonsnovo planirano finale, obavezavši ga da od EU traži odlaganje, te pruživši šansu protivnicima da onemoguće Bregzit.

Džonson je ranije obećao da će izvesti zemlju iz Unije do 31. oktobra, i da će radije biti „mrtav u jarku“ nego što će zatražiti bilo kakvo produženje, ne objasnivši kako bi to učinio istovremeno se pridržavajući Benovog zakona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.