Borelj pozvao Belorusiju da prekine saradnju sa Rusijom: “Nećemo zaboraviti žrtve i zločine Lukašenkovog režima”

3
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

(Beta) – Evropska unija je pozvala vlasti Belorusije da prekinu saradnju sa Rusijom u ratu protiv Ukrajine, da poštuju ljudska prava i oslobode sve političke zatvorenike, navodeći da neće zaboraviti žrtve režima predsednika Aleksandra Lukašenka.

U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja, objavljenom uoči druge godišnjice održavanja predsedničkih izbora u Belorusiji, 9. avgusta, ističe se da Lukašenko nema demokratski legitimitet i izražava čvrsta podrška demokratskim apsiracijama naroda i njihovim naporima na jačanju poštovanja osnovnih ljudskih prava.

“U februaru ove godine, kada je Rusija pokrenula neisprovociran i neopravdan agresorski rat protiv Ukrajine, Lukašenkov režim je postao saučesnik, protiv volje velike većine beloruskog naroda, dozvoljavajući Rusiji da koristi teritoriju Belorusije za napad na Ukrajinu i dajući Moskvi punu političku i logističku podršku. Režim sada takođe goni Beloruse zbog protivljenja ratu”, navodi se u saopštenju.

Borelj je pozvao beloruske vlasti da poštuju principe demokratije i vladavine prava, da poštuju ljudska prava i osnovne slobode i da deluju u skladu s međunarodnim pravom i svojim obavezama, uključujući prekid saradnje u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Takođe je pozvao Minsk da odmah i bezuslovno oslobodi i rehabilituje sve političke zatvorenike.

“Vlasti u Belorusiji moraju da se uključe u iskren i inkluzivan dijalog sa svim delovoima društva koji bi doveo do slobodnih i poštenih izbora sa međunarodnim posmatračima i u skladu s mednjunarodnim standardima”, naveo je Borelj.

U saopštenju se podseća da su 9. avgusta 2020. godine održani “nepošteni predsednički izbori koji su Belorusima uskratili mogućnost da slobodno izaberu sopstvenu budućnost”.

“Od tada režim orkestrira brutalnu represiju koja se stalno pogoršava”, a broj političkih zatvorenika – branilaca ljudskih prava, novinara, sindikalaca, advokata i građana koji kritikuju režim, kojih sada ima više od 1.200, svakodnenvno se povećava.

Demokratski aktivisti, dodaje se, označeni su kao “teroristi” i postali su žrtva kampanja dezinformisanja, zastrašivanja i pretnji smrtnom presudom, a mnogi Belorusi su bili prinuđeni da napuste zemlju kako bi izbegli neopravdano krivično gonjenje.

“Nećemo zaboraviti žrtve Lukašenkovog režima i njegove prošle i sadašnje zločine”, navodi se u saopštenju i dodaje da će EU prikupljati i čuvati dokaze o kršenju ljudskih prava.

EU je od avgusta 2020. godine dala 65 miliona evra pomoći narodu Belorusije – žrtvama represije, civilnom društvu, nezavisnim medijima, ženama, mladima i studentima, malim preduzećima, sektoru zdravstva i kulture.

“Spremni smo da mobilišemo sveobuhvatan plan ekonomske podrške vredan tri milijarde evra kada dođe do demokratske tranzicije u Belorusiji. Ovo jasno pokazuje našu dugoročnu posvećenost miru, demokratskim aspiracijama i prosperitetu beloruskog naroda”, ističe se u saopštenju.

3 KOMENTARA

  1. Не морају ништа да замишљају, само да баце поглед на Србију. Уз то, 127 долара за 1.000 м3 гаса , јефтина нафта, са јефтином електричном енергијом из нуклеарних електрана, стабилно одржавају тамошњи животни стандард, такав какав је. Значи, могу да бирају, диктатуру са колико толико присутном социјалном влашћу, или аутократију умотану у “смоквин лист” демократије, са огромним социјалним разликама и доминантним делом друштва послатим у сиромаштво. Тако то исто обећање беше својевремено, како ће све бити дивно, само да Србија изручи Милошевића,… остало је историја.

  2. Čika Boki, pa ti znaš obe žrtve režima !
    A da li znaš srpske žrtve Klintonovog režima iz 1999.godine ?

  3. Koga zanima Boreljeva tužna priča? Džaba se trude. Sada samo mogu da izazovu još gore. Na Lukašenkovom mestu ja bih uradio sve kontra od onoga što oni traže.

Comments are closed.