Borel u pismu šefovima diplomatije EU: “Prioritet sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine”

0
Foto: Profimedia

Visoki predstavnik EU Žozep Borel u pismu šefovima diplomatija EU istakao je da u spoljnoj politici Unije prvenstvo moraju da imaju i svetska geopolitička pitanja, kao i “čvrsto povezivanje Zapadnog Balkana s EU”, preneo je N1.

Borel je u pismu šefovima diplomatija EU na zasedanju u Briselu naveo da će njegov prioritet biti da “dela u prilog sveobuhvatnog sporazuma Beograd-Priština i da se Bosna i Hercegovina postavi na put ka stabilnosti”.

Novi šef za spoljnu i bezbednosnu politiku EU je to podvukao uoči današnje međuvladine konferencije EU-Srbija na kojoj će Srbija u pregovorima o članstvu otvoriti poglavlje o slobodnom kretanju kapitala.

Istovremeno su u Briselu predlozi za novu “metodologiju” proširivanja mahom dobili podršku na jučerašnjoj nezvaničnoj razmeni mišljenja, na kojoj su u Briselu učestvovali ministri inostranih poslova Severne Makedonije, Albanije i više članica Unije.

Neke članice, poput Poljske i Mađarske bile su protiv toga i tražile su da se Skoplju i Tirani odmah odobri početak pregovora o članstvu.

U ravni EU je, međutim, dogovoreno da Evropska komisija do 20. januara sačini mišljenje, izveštaj o elementima nove “metodologije” proširivanja.

Borel je u pismu šefovima evropskih diplomatija podvukao da članice EU “moraju postići saglasnost kako nastaviti proces proširivanja” i naveo da će se on založiti da se o novoj metodologiji proširivanja među partnerima u Uniji postigne dogovor do susreta na vrhu EU-Zapadni Balkan u maju iduće godine, tako da se otvori mogućnost i za pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Čelnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku je upozorio da smo svedoci narastanja novog geostrategijskog nadmetanja, posebno između Kine, Rusije i Amerike, napomenuvši da “SAD jesu i ostaju ključni partner i saveznik Evropske unije”.

“EU se mora angažovati… da bi postala istinski geopolitički činilac i delovala jezikom snage… a ne samo poprište za geopolitička nadmetanja”, navodi se u pismu Borela šefovima diplomatija Unije i dodaje da je otud nužno i da trgovina i tehnologija budu uvrštene u geostrategijske prioritete.

On je takođe predočio da se mora da se razmotri kako uspostaviti plodan dijalog s Ankarom na najvišoj ravni i podvukao da za EU saradnja s Ukrajinom mora biti važna da bi se obustavili sukobi u toj zemlji i potpuno sproveo mirovni sporazum iz Minska.