Borel: “Srbija da uskladi spoljnu politiku sa stavovima EU…”

0
Foto: Profimedia

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel je rekao da se od Srbije, kao zemlje strateški opredeljene za članstvo u Uniji, očekuje da i na spoljnopolitičkom planu deluje tako da njena evropska perspektiva ne bude narušena.

Borel je istakao da bi bilo kakvi diplomatski koraci koji se protive zajedničkom stavu Evropske unije (EU) o Jerusalimu bili za “ozbiljnu zabrinutost i žaljenje”, prenosi RTS.

U odgovoru na poslaničko pitanje o mogućim posledicama uticaja dosadašnje politika SAD na procese pristupanja zemlja Zapadnog Balkan i konkretnim posledicama koje mogu proizaći iz Vašingtonskog sporazuma, Borel je odgovorio da se od Srbije očekuje da svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU.

“Srbija već pregovara o pristupanju EU i očekuje se da će svoje politike prema trećim zemljama progresivno uskladiti sa politikama i stavovima koje je usvojila EU – tačku koju smo više puta podvlačili u našem redovnom dijalogu sa Beogradom”, rekao je šef diplomatije EU.

Iz Unije poručuju da od nove administracije u Vašingtonu očekuju “bolju i usklađeniju” saradnju po mnogim međunarodnim pitanjima, od Irana, Rusije, Kine do Turske.

Očekuje se i “bolja komunikacija i saradnja” kada je reč o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

Takođe, analitičari smatraju da će se u okvirima obnavljanja strateškog partnerstva, ali i novih politika nastupajuće administracije u Vašingtonu, razmotriti i delovi Vašingtonskog sporazuma i njihova primena.

Istovremeom, Borel je naglasio da Beograd i Priština “nakon Vašingtona” u Briselu nastavljaju rad na međusobnom sveobuhvatnom sporazumu “u skladu sa EU tekovinama” i međunarodnim pravom.

Za razliku od neslaganja oko spoljnopolitičkog pitanja u vezi sa Izraelom, iz EU poručuju da pozdravljaju deo Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na ekonomski razvoj Beograda i Prištine i regiona u celini.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500