Borel najavio posetu Beogradu i Prištini, želi da pomogne u obnovi dijaloga

0
Foto: Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzepom Borelom, koji je tom prilikom najavio svoju skoru posetu Beogradu, kao i Prištini, kako bi “lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga između ta dva grada”, posle formiranja prištinske vlade.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, Vučić je rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine neopravdanu i neodgovornu jednostranu meru uspostavljanja taksi na robu iz centralne Srbije, koja, osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu.

On je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje.

Vučić je dodao da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen.

Borel je pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost.

Oni su razgovarali i o sledećim koracima na evropskom putu Srbije, a Vučić je rekao da Srbija “nastavlja proces reformi s ciljem pridruženja EU i očekuje jasan strateški plan EU za proširenje i vremenski okvir za članstvo”, odnosno jasan odgovor o svojoj budućnosti u EU.

(Beta)