Prethodnih dana u svetu je obeležen Svetski dan vetra (15. jun), čiji je cilj promocija značaja uloge vetra kao obnovljivog izvora energije. I dok se u svetu slavi vetar i njegova uloga u stvaranju čistije zelene energije, u Srbiji je ova vest prošla prilično tiho i nezapaženo. Moglo bi se reći – očekivano, i u skladu sa trenutnom politikom koju država vodi prema ovom energetskom potencijalu.

Početni elan koji su institucije pokazale u formiranju novog regulatornog okvira za podsticaj ulaganja u obnovljive izvore energije bio je kratkog veka. Nakon donetog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, domaća energetska zajednica se nadala i skorom održavanju prve aukcije za tržišne premije – novog modela podsticaja za ulaganje u čistu energiju. Međutim, entuzijazam države za ovakve projekte je očigledno opao, s obzirom na to da je zakon donet pre više od godinu dana, a na prvu aukciju se još uvek čeka.

Novi sistem tržišne premije postavljen je kao sistem dvostrane plutajuće premije koja funkcioniše tako što se u postupku aukcija od strane zainteresovanih investitora licitira cena otkupa električne energije. Pobednici na aukcijama imaju pravo na „prebijanje“ ostvarene cene sa tržišnom cenom, tako da kada je ostvarena cena niža od tržišne država plaća razliku investitorima do visine ostvarene cene, a kada je ostvarena cena viša od tržišne, investitori plaćaju državi razliku.

Država je još tokom decembra 2021. godine utvrdila kvote za tržišnu premiju za vetroelektrane sa najavom da će prve aukcije biti održane već u januaru 2022. godine – međutim, do toga još uvek nije došlo. Sam zastoj je uzrokovan delimično neslaganjima na relaciji EMS i EPS – Ministarstvo energetike i rudarstva, a delimično i zbog utvrđivanja izuzetno niske najviše dozvoljene cene otkupa električne energije na aukcijama, čime je ovaj podsticajni mehanizam faktički obesmišljen.

U nekim drugim okolnostima, većina građana bi verovatno na sve ovo rekla: „Pa dobro, šta se to mene tiče?“ Međutim, uzevši u obzir svakodnevne najave o predstojećoj energetskoj krizi koja nas čeka na zimu (praćenoj značajnim povećanjem cene električne energije), za očekivati je da će cenu platiti sami korisnici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.