“Bomba u dronu koji je pao u Hrvatskoj teška 120 kilograma, eksplodirala ispod zemlje”

0
(BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC)

(Beta) – Bomba u besposadnoj vojnoj letelici koja se srušila u Zagrebu bila je težine do 120 kilograma i eksplodirala je ispod zemlje, prenela je večeras Hrvatska radio televizija (HRT) pozivajući se na visoki izvor iz Ministarstva obrane Hrvatske (MORH).

“Iz visokih izvora u MORH-u saznajemo da je bomba pronadjena u letelici težine do 120 kilograma. Kako je letelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila u asfalt ili beton posledice bi bile katastrofalne”, izvestio je HRT u središnjem Dnevniku.

Jutros je izvučen najveći deo besposadne vojne letelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak srušila kod Studentskog doma na Savi, a ministar obrane Mario Banožić potvrdio je da su u krateru pronadjeni tragovi eksploziva i delovi aviobombe koji govore da nije reč o izvidjačkoj letelici, prenosi Hina.

I dok je istraga u toku, tokom dana su se u medijima mogla čuti i suprotna mišljenja vojnih analitičara koji navode da nije bilo reči o aviobombi nego o eksploziji sastava za samouništenje opreme i podataka.

Tako je na primer pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, penzionisani brigadir Ivan Selak rekao da je gotovo siguran da nisu pronadjeni fragmenti aviobombe jer “da je unutra bio eksploziv danas ne bi bilo pola krila studentskog doma”.