Bolja zaštita posle jedne doze vakcine kod osoba koje su preležale kovid

  0

  (Beta-AFP) – Osoba koja se izlečila od kovida-19 i posle dobila prvu dozu vakcine Fajzer ili Moderna, je isto toliko dobro i čak i bolje zaštićena nego neko ko nije nikad bio zaražen, a dobio je obe doze vakcine, pokazuje jedna studije. 

  “Nadamo se da će ti podaci pomoći da se formiraju iznijansiranije politike vakcinacije”, rekla je za Frans pres Viviana Sajmon koautorka i profesorka mikrobiologije na fakultetu medicine Maunt Sinaj u Njujorku.

  Za osobe koje su već bile inficirane virusom, prva doza deluje kao “podsetnik” na preležanu bolest i čini drugu dozu suvišnom, rekla je ona.

  Studija je objavljena u “Nju Ingland džurnal of medisin” (New England Journal of Medicine), a zasniva se na analizi uzoraka krvi 110 ljudi, od kojih 67 nije bilo inficirano, a 43 jeste.

  Rezultati pokazuju da su posle prve doze učesnici istraživanja koji su već preležali kovid-19, brzo razvili antitela u danima posle primanja prve doze vakcine.

  Nivo antitela tih osoba bio je između 10 i 45 puta viši nego kod osoba koje nisu ranije bile inficirane, naveli su naučnici.

  Posle druge doze nivo antitela kod ljudi koji su već preležali bolest je i dalje bio šest puta viši u proseku nego kod drugih.

  Ali nije primećen nikakav porast antitela kod osoba koje su ranije preležale korona virus, a dobile su drugu dozu, što znači da ta druga doza za njih ima vrlo ograničen efekat.

  Osobe koje su učestvovale u studiji bile su zaražene korona virusom izmedju marta i aprila 2020. i imale su samo lake ili umerene simptome bolesti.

  Takodje nije primećena nikakva značajna razlika izmedju nivoa antitela koje proizvode jedna ili druga vakcina – Fajzer ili Moderna.