Evropska filmska akademija nominovala je šest ostvarenja za najbolji evropski film 2019 godine, među kojima su „Bol i slava“ Pedra Almodovara i „Oficir i špijun“ Romana Polanskog.

Među nominovanim ostvarenjima su „Jadnici“ koje je režirao Lađ Lu, „Razbijač sistema“ Nore Fingšid, „Favorit“ Jorgosa Latimosa i „Izdajnik“ Marka Belokija, prenosi N1.

Među nominovanim dokumentarcima su ostvarenje iz Severne Makedonije „Medena zemlja“, autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, „Putinovo svedočenje“ Vitalija Manskija, „Nestanak moje majke“ Benjamina Barezija, „Selfi“ Agostina Ferentea, te ostvarenje „Za Samu“ autora Vada al-Katleba i Edvarda Votsa.

Za najboljeg režisera nominovani su Pedro Almodovar za film „Bol i slava“, Roman Polanski za film „Oficir i špijun“, Jorgos Latimos za film „Favorit“, Marko Belokio za film „Izdajnik“, te Selin Skjama za „Portret dame u plamenu“.

Za najbolji scenario nominovani su: Pedro Almodovar za „Bol i slavu“, Marko Belokio, Ludovika Rampoldi, Fančesko Pikolo i Valia Anteli za „Izdajnika“, Selin Skjama za „Portret dame u vatri“, Lađ Lu, Đordano Đederlini i Aleksis Manenti za „Jadnike“, te Robert Heris i Roman Polanski za „Oficira i špijuna“.

Najbolja ženska uloga u evropskom filmu za 2019. godinu biće izabrana između Olivije Kolman (Favorit), Trini Darhol (Kraljica i srce), Naomi Merlan i Adele Hanel (Portret dame u plamenu), Viktorije Mirošničenko (Binpol) i Helene Zengel (Razbijač sistema).

Za najboljeg glumca nominovani su: Antonio Banderas (Bol i slava), Žan Dižardan (Oficir i špijun), Pierfrančesko Favino (Izdajnik), Levan Gelbakian (I tada smo plesali), Aleksandar Šer (Ganderman) i Ingvar Sigurson (Beli, beli dan).

Nagrade Evropske filmske akademije biće dodeljene 7. decembra u Berlinu.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.