“Bojkot je njihova odluka, ali nema načina da se pokradu izbori”: Vučić o opoziciji, Haradinaju, Borisu Džonsonu

0
Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom gostovanja na TV Prva, govorio je o bojkotu narednih izbora od strane opozicije, komentarisao je situaciju u vezi sa povratkom Ramuša Haradinaja u Prištinu, a dotakao se i izbora novog premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona.

Vučić je rekao da na biračkim mestima, od 15 zvaničnih posmatrača, bar 10 predstavlja opoziciju i dodao da je izbore nemoguće pokrasti.

“Što se bojkota tiče, to je njihov izbor. Mi pozivamo da se pregleda (birački) spisak. Nema načina da se pokradu izbori. Apsolutno ću to da garantujem, ali ćemo pozvati međunarodne institucije, da se već jednom ta priča završi”, rekao je Vučić i naglasio da opozicija ima dvostruke aršine.

“Vode kampanju 24 sata protiv mene. Ali zato sve ove ostale medije koji nisu istomisleći, njih treba da ugasimo i linčujemo”, rekao je predsednik Srbije.

Kada je u pitanju situacija sa Haradinajem, Vučić je ponovio svoj stav koji je izneo i prilikom obraćanja medijima nakon Haradinajeve ostavke.

On je istakao da je znao da će bivši kosovski premijer biti u Hagu od 24 do 48 sati, “da vidi hotele u tom gradu”.

“Mi moramo da pokazujemo mir, strpljenje, trpeljivost, stabilnost. To je ono što mora da bude naša politika, a ne ishitrenost i nervoza”, rekao je Vučić i dodao da ne zna u kom kontekstu je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da je strpljenju Srbije došao kraj.

Boris Džonson izaziva veliku pažnju svetskih medija od kada je postao legitimni kandidat za naslednika Tereze Mej. Aleksandar Vučić tvrdi da bi Džonson, sada već kao premijer, mogao da poseti Srbiju već ove ili naredne godine.

“Ako ja to smem da kažem u njegovo ime, ja sam siguran da će Boris Džonson da dođe u Srbiju ove ili naredne godine. Ja sa Borisom imam dovoljno otvoren odnos to da tražim. Neće njihovi zahtevi da budu laki za nas, ali sam siguran da ću uspeti da ga dovedem”, zaključio je Vučić.