Boje, zvuci i ukusi Afrike u Beogradu

0
Foto: Jelena Janković /MAU

U nedelju, 27. juna završen je ovogodišnji dvodnevni Afro festival. Posetioci Muzeja afričke umetnosti u Beogradu imali su priliku da u zgradi ovog muzeja na Senjaku i tokom sajamske izložbe u muzejskom vrtu, uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu afričkih zemalja, posete brojne štandove sa umetničkim i zanatskim predmetima Afrike, učestvuju u velikom broju kreativnih radionica za decu i odrasle, slušaju zvuke afro bita i probaju tradicionalna jela ovog egzotičnog kontinenta.

Foto: Jelena Janković /MAU

Organizatori ne kriju zadovoljstvo zbog sjajne atmosfere i velikog broja posetilaca pogotovo imajući u vidu da je Afro festival jedan od prvih gradskih festivala koji su krajem juna, uprkos brojnim izazovima, organizovani nakon što se život vratio u grad po ublažavanju protivepidemijskih mera.

Foto: Jelena Janković /MAU

Vrtom i muzejskim zdanjem je za dva dana prošao veliki broj posetilaca iz Beograda, regiona i inostranstva, brojne diplomate koje rade u Beogradu i brojni ljubitelji afričke umetnosti i kulture.  Tokom celog vikenda se moglo uživati i u zvucima đembea, učestvovati u takmičenjima u društvenoj igri mankala, igrati Capoiera, učestvovati u dečijim literarnim i likovnim radionicama i javnim vođenjima kroz postavke Muzeja afričke umetnosti na srpskom i engleskom jeziku.

Foto: Jelena Janković /MAU

Drugi dan Afro festivala je tradicionalno bio u znaku Durbara – Dana prijateljstva – prezentacije afričkih ambasada u Beogradu koje su na svojim bogato i raznoliko ukrašenim štandovima – sa kulinarskim specijalitetima i bogatom ponudom zanatskih i suvenirskih predmeta i promocijom turističke ponude predstavljale lepote svojih zemalja – Alžira, Angole, Gvineje, Kongoa, Maroka, Tunisa, Egipta i Namibije. 

Foto: Jelena Janković /MAU

Istog dana je održano i ceremonijalno otvaranje Afro festivala tokom koga su se publici obratili počasni gost Festivala, NJ. E. Abdelhamid Šebšub, ambasador Alžira i direktorka Muzeja afričke umetnosti dr Marija Aleksić. 

Foto: Jelena Janković /MAU

Istaknuto je da je Afro festival mesto za okupljanje afričke zajednice u Beogradu i da će afričke zemlje nastaviti da obogaćuju kolekciju umetničkih predmeta muzeja i da podržavaju rad jedine institucije ovog tipa u svetu čije je sedište u zemlji koja nije učestvovala u gnusnom i neljudskom činu porobljavanja i kolonizacije afričkog kontinenta.

„ Muzej afričke umetnosti u Beogradu je simbol prijateljstva Afrike i Srbije i naša je dužnost da ga čuvamo, “ istakao je ambasador Šebšub.

Foto: Jelena Janković /MAU

Direktorka Aleksić je uz veliko zadovoljstvo povodom uspešno organizovanog Afro festivala kao najvažnije godišnje manifestacije Muzeja afričke umetnosti, zahvalila svim afričkim ambasadama koje godinama podržavaju ovaj festival, svom timu u Muzeju kao  i posetiocima festivala koji svojim prisustvom potvrđuju značaj postojanja Afro festivala kao i svoju ljubav prema Africi. Aleksić je poručila da Muzej planira svoje dvadeset četvrto izdanje u junu 2022, sa još raznovrsnijim muzičkim i umetničkim programima i sadržajima.