Bocan-Harčenko: “U odnosima Moskve i Beograda nema zavisnosti i nejednakosti”

0
Printscreen/YouTube/PRVA TV

(Beta) – Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da u odnosima Moskve i Beograda nije bilo i nema mesta zavisnosti i nejednakosti, i da je saradnja u oblasti energenata “obostrano korisna”.

“Pokušavajući da nanese štetu Rusiji, Zapad pokazuje ravnodušnost prema zemljama kao što je Srbija, sve više se izoluje od ostalog sveta, podriva svoj kredibilitet, približavajući se kraju svoje globalne dominacije”, napisao je Harčenko u autorskom tekstu za Politiku.

Reagujući na tekst koji su potpisali ambasadori Velike Britanije, Kanade, Norveške i Poljske poručio im je da bi pre nego što pričaju o Ukrajinskoj krizi, trebalo da se pozabave kršenjem međunarodnog prava od strane sopstvenih država.

On je napisao da istinito stanje u Ukrajini ne zanima ambasadore.

“Najvažnije je ocrniti Rusiju i veličati zločinački kijevski režim”, napisao je Harčenko.

Dodao je da su u tom tekstu ambasadori namerno zaboravili državni udar u Kijevu 2014. godine, da ignorišu brojne dokaze o zločinima oružanih snaga Ukrajine, marginalizovali su temu vojnih laboratorija, a Rusiju optužili za stvaranje problema sa hranom.

“Autorima kao i zapadu u celini Ukrajina je potrebna samo kao jedan od alata konfrontacije sa Rusijom”, rekao je ambasador Harčenko i izrazio nadu da će Srbija i “ostali sloboduljubivi narodi” nastaviti zajednički put sa Rusijom u politici “zasnovanoj na međunarodnom pravu”.