Blumberg: “Abramovič otputovao u Kijev, cilj je ponovno započinjanje mirovnih pregovora”

0
EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Ruski milijarder Roman Abramovič otputovao je u Kijev kako bi pomogao u započinjanju nove runde mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine koji su zaustavljeni nakon dokaza o užasnim zločinima Rusa nad civilima, prenosi Blumberg.

Abramovič se sastao sa ukrajinskim pregovaračkim timom kako bi diskutovao o načinu za ponovni početak pregovora, podaci su ljudi bliskih slučaju.

Ruski oligarh koji je često povezivan sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom imao je ulogu neformalnog medijatora otkako je rat počeo – kada ga je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao da se uključi u pregovore.

U intervjuu za jedan ukrajinski portal, Zelenski je rekao da se “pregovori nalaze u ćorsokaku jer Ukrajina neće razmenjivati svoje ljude i teritoriju”.

On je dodao da ukoliko ruske trupe nastave sa uništavanjem gradova i ubijanjem civila – to može dovesti do potpunog prekida pregovora.

“U Rusiji Abramovič predstavlja stranu koja želi da se ovaj rat završi na diplomatski način. Niko ne može da garantuje da to nije igra”, rekao je Zelenski.

Abramovičev portparol je rekao da on nije u Kijevu, odbijajući da dalje komentariše navode. Član ukrajinskog pregovaračkog tima Mihail Podoljak takođe je odbio da prokomentariše Abramovičevo navodno prisustvo u Ukrajini.

Od poslednjeg susreta koji se desio 29. marta u Istanbulu, a na kom je Abramovič bio prisutan – nije napravljen gotovo nikakav pomak u rešavanju situacije diplomatskim merama.