Studenti iz neformalne grupe STAV blokirali su danas oko 15.15h zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, kako bi blokirali izbore za studentski parlament koji su najavljeni za sutra u toj zgradi, piše N1.

Oni četvrti put blokiraju izbore za Studentski parlament, zbog nefer uslova i jer smatraju da nema izbora dok postoji samo jedan kandidat.

Pre upada u zgradu Rektorata, studentkinja novinarstva Mila Pajić rekla je na početku da povod tribine da objasne šta je nepravilno i nepravedno što se dešava na njihovom fakultetu.

„Oduzimaju nam čast, uzimaju nam novac na gluposti, ne odgovaraju nam na mejlove i beže od nas na hodniku. Šamaraju nas i pesniče, fakultet ne reaguje. Nova odluka parlamenta najavljuje novi izborni dan sutra u Rektoratu, uz obezbeđenje. Koga ćete nam dovesti? Batinaše? Po članu 5 njihovog pravilnika izbori moraju da se održe na fakultetu. Krše pravilnik koji su oni doneli“, rekla je ona.

Dodala je da „rektor ne sme da se meša u rad studentskog parlamenta“, kao i da „neće odustati“.

Istakla je da žele drugu listu na fakultetu, jer je „poenta svega da može da se bira“.

„Da li ćemo otići iz ove zemlje i ona će ostati na milost i nemilost stranačkih funkcionera. Da li ćemo mi dozvoliti da se to dešava?“, upitala je ona, pre nego što je počela blokada Rektorata i fakulteta.

Jedini kandidat na ovim izborima, Savez studenata, koji je na čelu studentskog parlamenta već godinama unazad – najavio je nove izbore za sutra, u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, uprkos tome što je Pravilnikom propisano da se izbori moraju održati u zgradi fakulteta.

STAVovci su za danas u 15 sati najavili tribinu gde će studente infomisati o nefer uslovima za studentski paralement – ipak, nakon 10 minuta od početka najavljene tribine – studenti su utrčali u zgradu, te ne planiraju da izlaze iz nje do završetka sutrašnjeg izbornog dana.

Za sada, studenti mirno provode vreme unutar zgrade, a čuvar je pozvao policiju.

Inače, sutrašnji izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu su drugi ponovljeni krug u okviru ovih izbora. Do sada su studenti ispred grupe STAV blokirali sve održane izbore zbog nefer uslova, a na dosadašnjim izborima je bilo i više incidenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.