Blinken obećao podršku Izraelu pred nove izbore: “Bajden nije odustao od najavljene posete”

0
EPA-EFE/JOEL CARRETT

(Beta-AFP) – Državni sekretar SAD Entoni Blinken obećao je snažnu podršku američkom savezniku Izraelu u vreme kada se ta zemlja priprema za peti ciklus izbora za manje od četiri godine.

U sinoćnjem telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Jairom Lapidom, koji će postati premijer prelazne vlade, Blinken je potvrdio da predsednik SAD Džozef Bajden i dalje planira da poseti Izrael u julu.

Blinken je istakao “naše poštovanje za demokratske procese i ponovio našu nepokolebljivu posvećenost snažnom strateškom odnosu SAD-Izrael”, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

“Snaga naših odnosa ne zavisi od toga ko je u Ovalnom kabinetu. Ona ne zavisi od toga ko je u stolici premijera Izraela”, rekao je Prajs novinarima, dodavši da je Blinken “naglasio nastavak bliske saradnje u regionalnim i globalnim pitanjima”.

Prevremeni izbori povećaće šanse za povratak na funkciju premijera dugogodišnjeg izraelskog lidera, desničara Benjamina Netanjahua, čiji u odnosi sa bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom bili napeti. Bajden je tada bio potpredsednik.

Koaliciona vlada, predvođena desničarem Naftali Benetom i na osnovu dogovora o rotaciji centristom Lapidom, težila je da ublaži ton i depolitizuje odnose Izraela sa SAD, svojim ključnim saveznikom.

Netanjahu podržavao Republikansku stranku, a naročito njen oštar odnos prema Iranu i protivljenje nuklearnom sporazumu sa Teheranom o kojem se pregovaralo dok je Obama bio predsednik.

Netanjahuov stav i izraelsko okretanje ka desnici u odnosu na palestinsko pitanje je udaljilo članove Bajdenove Demokratske stranke koji naginju levici, a koja je podržavala Izrael.