Bler kritikuje Bajdena: Naglo povlačenje iz Avganistana tragično i opasno

0
Foto Beta/(AP Photo/Frank Augstein, File)

(Beta-AP) – Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da je naglo i haotično američko povlačenje iz Avganistana dovelo u pitanje sve što je postignuto u toj zemlji u poslednjih 20 godina, uključujući napredak u životnom standardu i obrazovanju devojčica.

U podužem eseju objavljenom na njegovom sajtu, Bler je naveo da “slavi svaka grupa džihadista širom sveta” zbog te američke odluke koja je omogućila ekstremistima talibanima da ponovo preuzmu vlast u Avganistanu.

“Napuštanje Avganistana i naroda te zemlje je tragično, opasno, nepotrebno. Ono nije ni u njihovom ni u našem interesu”, naveo je Bler koji je kao premijer poslao britanske vojnike u Avganistan pre 20 godina.

Bler, koji je tokom desetogodišnjeg premijerskog madata podržao i invaziju SAD na Irak 2003. godine, optužio je američkog predsednika Džozefa Bajdena da je “pokoran u odnosu na imbecilni politički slogan o okončanju ‘večitih ratova’, kao da je angažman 2021. godine uporediv sa onim pre deset ili 20 godina”.

“Svet sada ne zna na kojoj poziciji ja Zapad jer je toliko očigledno da u osnovi odluke o povlačenju iz Avganistana na ovakav način nije bila velika strategija nego politika”, dodao je Bler.

Bler, čija je reputacija u Velikoj Britaniji izbledela nakon što u Iraku nije pronadjeno oružje za masovno uništenje, navedeno kao opravdanje za invaziju 2003. godine, naveo je da London ima moralnu obavezu da ostane u Avganistanu dok ne bude evakuisan svako ko treba da bude izveden iz te zemlje.

“Moramo da evakuišemo i da pružimo utočište onima prema kojima imamo odgovornost, Avganistancima koji su nam pomagali i bili uz nas i koji imaju pravo da zahtevaju da budemo uz njih”, napisao je Bler.

Kao i brojne druge države, Velika Britanija pokušava da evakuiše svoje državljane i Avganistance koji su saradjivali sa njenim snagama, ali je za to sve manje vremena pošto su Amerikanci kao krajni rok za povlačenje postavili 31. avgust.

Procenjuje se da je u Avganistanu bilo oko 4.000 britanskih državljana i oko 5.000 Avganistanaca koji su pomagali Britancima, poput prevodilaca i vozača. Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ta zemlja do sada evakuisala oko 4.000 ljudi iz Avganistana.