Kada je Rod Blagojević kao dva puta uzastopno birani guverner Ilinoisa optužen, impičovan, pa osuđen (i poslat u zatvor na 14 godina) za korupciju, nismo se ovde u Srbiji mnogo udubljivali u sam slučaj, dovoljno je bilo što je Srbin uhvaćen u nekom mitu – a zar nije primanje mita druga po zastupljenosti „mitologija“ u srpskoj politici posle Kosova? – a ovom američkom političaru su, eto tako smo pomislili, proradili geni, pa je bilo dovoljno razloga za šalu.

A onda je predsednik SAD Tramp odgovorio na zahteve pre svega njegove porodice, ali i mnogih drugih da se ukine ta besmisleno visoka kazna od 14 godina. Rod Blagojević, sada već potpuno osedeo, posle osam godina vratio se kući, a nije trebalo da prođe dugo vremena, popularna striming platforma Netfliks je objavila seriju „Trial by media“ (recimo, „Kad mediji sude“) u kojoj je poslednja i najzvučnija epizoda posvećena Rodu, ili „po naški“ Miloradu, koja osvetljava ovaj bizaran slučaj i daje perspektivu žrtve političkog sistema koji ga je uzdigao i zavere u kojoj su učestvovali politički mediji, politički protivnici, pa i članovi porodice.

Ta druga perspektiva ne znači da Rod Blagojević nije prekršio zakon. Ali govori o tome da nije uradio bilo šta što ne radi većina top-političara u Ilinoisu i SAD.

Priča o Rodu Blagojeviću je zapravo priča o zakulisnoj strani lokalne politike u Ilinoisu, američkoj državi u kojoj je demokratija više sredstvo za političku mašineriju koja je decenijama stvarala poseban svet sa posebnim pravilima – to je pre svega priča o korupciji i iskvarenom političkom sistemu koji funkcioniše ispod radara – a Rod Blagojević je samo igrao po tim pravilima kojima su ga naučili od ranih dana.

„Srpska snajka“ koja je postala heroj Čikaga

Glavni lik u ovoj epizodi Netfliksove serije, međutim, nije Rod, već njegova supruga Peti – ta fenomenalna žena koja je osvojila Čikago, najveći grad Ilinoisa, nekad nazivan i drugim po veličini srpskim gradom, koja nije ostavila muža na cedilu – koja se do te mere borila za supruga da je išla u rijaliti emisije. Pokazala se kao pre svega inteligentna žena koja je znala šta i kako treba da radi…

***

CEO TEKST O NEVEROVATNOJ ŽIVOTNOJ PRIČI RODA BLAGOJEVIĆA, O ODRASTANJU U SRPSKOJ PORODICI U ILINOISU, O MRAČNOJ STRANI LOKALNE POLITIKE U ČIKAGU, KAKO MU JE POSETA SR JUGOSLAVIJI U VREME NATO BOMBARDOVANJA PROMENILA KARIJERU, KO JE SVE UČESTVOVAO U ZAVERI PROTIV NJEGA, A GDE JE ON POGREŠIO… ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 18. JUNA.

PODSEĆAMO, JEDNIM KLIKOM SE MOŽETE PRETPLATITI NA DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA KOJE STIŽE DIREKTNO U VAŠ INBOX OVDE:

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

A uz novi broj Nedeljnika na poklon se dobija i knjiga o Draži Mihailoviću, peta knjiga iz poklon edicije „Velike biografije“. Za više informacija možete se obratiti na mejl pretplata@nedeljnik.rs.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.