Svim ministrima odbrane i unutrašnjih poslova Srbije po službenoj dužnosti je zabranjen ulazak na Kosovo još od 2016. godine, izjavio je Petrit Seljimi koji tvrdi da je u svojstvu ministra spoljnih poslova lično potpisao zabranu, nakon što su mediji jutros objavili da je ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu i delegaciji vojnog zdravstva zabranjeno da posete Kosovo i Metohiju, preneo je KoSSev.

Kako je iz kabineta ministra odbrane navedeno, Vulin, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general Uglješa Jovičić, načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević i načelnik Sektora za lečenje Nenad Ratković, planirali su da posete Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici.

Međutim, iz Prištine im je stigao odgovor da „nisu u mogućnosti da pozitivno odgovore na zahtev“, čime se „još jednom pokazalo da Ramuš Haradinaj laže“, navodi se u saopštenju.

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi, objavio je na Tviteru da se „srpski ministar odbrane Vulin, poznat po korišćenju pogrdnog, rasističkog jezika kada se obraća Albancima, žali se da mu nije dozvoljeno da uđe na Kosovo“.

„Svim srpskim ministrima odbrane i unutrašnjih poslova po službenoj dužnosti zabranjen je ulazak na Kosovo. Znam to jer sam potpisao zabranu“, napisao je Seljimi na svom Tviter profilu.

Aktuelni šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Jetljir Zuberaj, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da Vulin „nema šta da traži na Kosovu sve dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu“.

„Ovaj zahtev  je provokacija i zbog toga što je Vlada Srbije upoznata sa time da je ministru odbrane zabranjena bilo kakva poseta Kosovu“, rekao je Zuberaj.

Ana Brnabić: Evropska unija treba da reaguje

Premijerka Ana Brnabić kaže da nadležne institucije EU koje garantuju primenu Briselskog sporauma treba da reaguju na zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na KiM, pošto su mediji jutros objavili da je ministru odbrane Aleksandru Vulinu zabranjen ulazak na Kosovo.

Brnabić je rekla da je to potpuno u skladu sa njihovom politikom, koja je protiv slobode protoka robe i usluga i očigledno slobode kratenja.

„Oni su rekli da je laž da je zabranjeno svim zvaničnicima a priori iz Beograda da ulaze na teritoriju KiM i da se o tome odlučuje pojedinačno, odnosno po svakom zahtevu“, rekla je Branbić, a preneo B92.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.