Bivši direktor BBC podneo ostavku u Britanskoj galeriji posle kritika zbog intervjua sa Dajanom

0

(Beta-AP) – Bivši direktor britanskog javnog servisa BBC Toni Hol podneo je ostavku na mesto predsednika upravnog odbora Britanske nacionalne galerije, nakon što se našao na udaru kritika zbog intervjua sa sada pokojnom princezom Dajanom iz 1995. godine.

U izveštaju objavljenom u čevrtak Hol je oštro kritikovan zbog propale istrage o tome kako je novinar Martin Bašir obezbedio intervju sa princezom Dajanom, koja je poginula 1997. godine u saobraćajnoj nesreći.

Obrazlažući ostavku, Hol je naveo da bi njegov ostanak u Britanskoj nacionalnoj galeriji predstavljao “smetnju instituciji do koje mu je veoma stalo”.

“Kao što sam rekao pre dva dana, veoma mi je žao zbog događaja od pre 25 godina i verujem da liderstvo znači preuzimanje odgovornosti”, naveo je Hol.

U izveštaju na 126 stranica, koji je napisao penzionisani sudija Džon Dajson, navodi se da je BBC posle interne istrage zataškao “nekorektno ponašanje” Bašira koji nije bio poznat novinar kada je intervjuisao Dajanu.

Dajanin brat Čarls Spenser žalio se da je Bašir koristio lažna dokumenta i druge nečasne taktike da ubedi tadašnju princezu da pristane na intervju.

Njeni sinovi, prinčevi Vilijam i Hari, optužili su BBC posle objavljivanja izveštaja, navodeći da postoji direktna veza između intervjua iz 1995. godine i smrti njihove majke dve godine kasnije, pošto je ona tada bežala od paparaca.

Dajana je u intervjuu rekla da je njen brak sa princom Čarlsom propao jer je on još zaljubljen u bivšu partnerku Kamilu Parker, koju će i oženiti deset godina kasnije.

Tada 34-godišnja princeza je navela da je bila u teškoj depresiji kada je 1986. otkrila da je Čarls obnovio emotivnu vezu sa Kamilom.