“Bio sam blizu klupe Srbije ali se nije dalo. Ne kajem se, i bez toga sam mnogo pružio našem fudbalu”: Bora Milutinović se nada da će barem kao navijač gledati reprezentaciju u Kataru

0
El Universal / Zuma Press / Profimedia

Meksiko ga pamti kao genija, Kostarikanci mirno stoje kada se izusti njegovo ime, Kina je tek sa njim osetila kako je to igrati na Svetskom prvenstvu, Sjedinjene Američke Države su kao domaćini, pod njegovom komandom, prošli grupu i zaustavljeni tek od budućih šampiona – Brazila…

Njujork tajms je o njemu pisao kao splavaru koji reprezentacije vešto provodi kroz brzake i uvodi ih u mirne vode, a pribeležili su i da, ako Ujedinjene nacije ikada budu pravile fudbalski tim, Bora Milutinović mora biti šef te ekipe.

Milutinović je iz Bajine Bašte obišao ceo svet i jedini je stručnjak koji je sa pet različitih reprezentacija učestvovao na Munidjalu. Katar ga je, a nađite nekog boljeg za taj posao, izabrao za promociju SP-a 2022. godine. Ipak, od tih pet timova, nijedan nije bio “naš”. Milutinović nikada nije selektirao timove Jugoslavije i Srbije.

“Jednostavno rečeno, sudbina je takva moja. Nisamo imao tu sreću da budem i selektor srpske reprezentacije. Stalno imamo probleme kada su velika takmičenja u pitanju, ali nadam se da će novi selektor uspeti da spremi tim i kvalifikuje se na Mundijal, pa da barem kao navijač gledam Srbiju u Kataru”, rekao je Milutinović u intervjuu za štampano izdanje dnevnog lista Danas.

Svaki put kada bi neko od selektora bio smenjen, u javnosti se kao potencijalno rešenje pominjalo i njegovo ime.

“Bio sam blizu klupe Srbije, ali ne želim da pričam sa kim sam i kada pričao. Nisam postao selektor i to je sada prošlost. Meni je najbitnije da mi nije krivo zbog toga, jer sam imao fantastičnu karijeru i veliku sreću što sam bio član čuvenih Partizanovih beba. Mislim da sam, i pored toga što nisam bio selektor, mnogo dao srpskom fudbalu”, rekao je Milutinović.

Kada je reč o srpskim trenerima, Milutinović bez nedoumica ima svog favorita.

“Nije teško napraviti izbor. Pogledajte šta je Veljko Paunović napravio sa mladom reprezentacijom do dvadeset godina. Ko je verovao da će oni postati svetski prvaci. Međutim, oni su verovali još od prve utakmice, a on je verovao u njih. On je primer šta i kako treba da se radi i od takvih treba učiti. Takve trenere treba čuvati”, naglasio je Milutinović.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!