Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da ovaj put neće proći namera „političkog Sarajeva“ da sa opozicijom iz Republike Srpske formira vlast na nivou BiH. On je rekao da je spreman plan kojim će to biti sprečeno.

Dodik je istakao da je očigledno da SDA ponovo želi da bira predstavnike iz Republike Srpske, ali da je dosta nepoštovanje volje srpskog naroda.

Izabere li političko Sarajevo ponovo opoziciju iz Srpske za svog partnera, to će predstavljati, kaže Dodik, izbor drastične manjine i akt o raspadu BiH.

„Ili ćete se dogovarati sa relevantnim predstavnicima srpskog naroda koji su u ovom trenutku konstituisani u skupštinskoj većini, Vladi ili ćete imati to što tražite. Ono što ćemo mi učiniti, je da ćemo prvo doneti odluke, a sve već imamo pripremljeno. Mi ćemo to doneti u toku noći i prekinućemo sistem indirektnog oporezivanja“, rekao je Dodik. 

Dodik dalje navodi da će Narodna skupština preko noći poništiti sve odluke koje je mimo volje srpskog naroda nametnuo visoki predstavnik, kao i da će doneti odluku da se nadležnost Tužilaštva i SIPA ukida na teritoriji Srpske.

„To su ilegalni organi koji ne mogu da funkcionišu. Hoćete da se igrate? Јa vam preporučujem da izaberete /Mirka/ Šarovića pa ćemo vidjeti kako ćemo se igrati. Šta ćete uraditi?“ pitao je Dodik.

Dodik je poručio da Predsedništvo nikada neće dati nalog za rat u BiH, kojim se, kako kaže, žele zastrašiti građani.

„Ko će dozvoliti da dođe do rata? Predsedništvo neće. Samo zastrašuju narod, to je laž. Ovo je stvar političkog procesa. Dajte nam samo dovoljan razlog da sprovedemo plan, a dovoljan razlog u ovom trenutku je ovo što hoće sa opozicijom“, kaže on.

Srpski član Predsedništva podvlači da rat nije moguć i da bi svi srpski vojnici u Oružanim snagama slušali komandu iz Republike Srpske.

„Postoji li iluzija da će drugačije biti? Mislite da će Hrvati ratovati protiv hrvatskog naroda ili Bošnjaci protiv bošnjačkog naroda? SIPA ima nadležnosti. Pa dobro, da dođe u Republiku Srpsku, pa i imamo i mi našu policiju. Pozvaćemo Srbe da izađu odatle, pa ćemo videti kako će to izgledati. Kako mislite, sa federalnom i kantonalnom policijom ući u Srpsku? Po čijem nalogu? Ustav kaže da oružane snage jednog entiteta ne mogu da idu u drugi entitet. Time, dakle, direktno kršite Ustav“, naglašava Dodik.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.