“Bilo je euforije, tek tako smo postali favoriti. To je stvorilo pritisak. Došli smo kao tim, tako ćemo se i vratiti”: Aleksandar Đorđević o uzrocima poraza od Argentine

0
Foto FIBA

Nakon emotivnog govora Nemanje Bjelice, medijima se obratio selektor Srbije Aleksandar Đorđević. On je istakao da je tim bio pod ogromnim pritiskom.

“Težak poraz za nas, boli nas ovo. Mogli ste iz reči Nemanje Bjelice da shvatite pod kolikim su psihološkim pritiskom bili ovi momci tokom celog prvenstva, pa i pre. Bilo je euforije, u našoj zemlji su nas svi pratili, svi su jedva čekali da nas vide na Mundobasketu, tek tako smo postali favoriti. Ponekad to ne pomaže, naprotiv. Nekada mislimo da su ovi momci čvrsti i iskusni, pogotovo Bjelica kao jedan od lidera reprezentacije, ali po ovome što je ispričao vidite šta se sve motalo po njihovim glavama.

Plejmejking je bio ključ utakmice. Kao što su rekli pametniji ljudi od mene, na tržištu nekretnina moto je ‘lokacija, lokacija, lokacija’. U košarci je moto ‘bekovi, bekovi, bekovi’, uz dužno poštovanje visokim igračima. To smo videli danas. Oni su sve vreme igrali kontrolisano, dok smo mi napravili previše grešaka u prvom poluvremenu, možda zato što nismo bili dovoljno spremni, možda i zbog odbrane Argentinaca.

Bilo je i dosta grube igre, udaranja, neke sudijske odluke mi se nisu dopale. Argentina je tokom celog šampionata ekipa sa najviše ukradenih lopti, ruke njihovih igrača su veoma brze, ali bilo je mnogo faulova koji nisu svirani. Oni su se prilagodili tom kriterijumu, mi nismo.

U četvrtoj četvrtini smo uspeli da pređemo u vođstvo, bio je to dobar momenat i da smo period takve igre uspeli malo da produžimo, došli bismo do ‘vazduha’ koji nam je bio potreban. Opet smo imali neke izgubljene lopte, a njihov šut je bio fantastičan u prelomnim trenucima. Koševi kakve su postizali Kampaco i Garino, preko ruke, sa rukom ispred lica, jednostavno vam izmaknu tlo pod nogama. To se odrazilo na naše igrače.

Moramo da podignemo glavu, analiziramo šta se desilo i okrenemo se narednim utakmicama. Videćemo šta će se desiti do kraja četvrtfinala. Došli smo ovde kao tim, vratićemo se kao tim. Ovo je dobra grupa momaka i ponosan sam na njih – na sve što smo uradili, kako smo igrali i kako smo se ponašali. Počastvovan sam što sam njihov trener. Uvek su davali 100 odsto, ali nešto je nedostajalo u poslednje dve utakmice. To je košarka”, zaključio je Đorđević.