Bil Gejts: “Siromašnije zemlje će zaostajati u nabavci vakcina. Svako gleda da svoju državu dovede na početak reda za vakcinaciju…”

0
Profimedia

Osnivač kompanije Majkrosoft i filantrop Bil Gejts ocenio je da će u nabavci vakcine protiv koronavirusa siromašnije zemlje, u najboljem slučaju, zaostajati šest do osam meseci u odnosu na bogatije zemlje, piše Rojters.

Gejts je u intervjuu za britansku agenciju ocenio da je raspodela vakcina izuzetno veliki problem, koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lekova.

„Svaki političar je pod pritiskom da se izbori da svoju zemlju dovede na početak reda za vakcine“, rekao je Gejts.

Fondacija Bila Gejtsa i njegove supruge Melinde obavezala se do sada da će izdvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije kovida-19, uključujući kampanju Kovaks za pravednu raspodelu vakcina, koju vodi Svetska zdravstvena organizacija.

Plan je Kovaksa je da do kraja godine raspodeli oko 2,3 milijarde doza vakcine, među kojima bi 1,8 milijardi doza bilo besplatno za siromašne zemlje.

Gejts se nada da će prve isporuke biti realizovane već u februaru, ali kaže da će raspodela vakcina posredstvom mehanizma Kovaks u početku biti skromna.

Prema navodima iz pisma, u kojem Gejts objavljuje prioritete fondacije, on je uveren da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama biti svedoci kraja pandemije i povratka normalnom životu do kraja ove godine, ali pod uslovom da imunizacijom bude obuhvaćeno 70 do 80 odsto stanovništva.

Po Gejtsovom uverenju, pandemija je pokazala značajno ubrzavanje u razvoju vakcina, naročito u slučaju tehnologije RNK, koju koriste kompanije Fajzer-BioNTek i Moderna, navodi Rojters.

U narednih pet do deset godina, kako je rekao Gejts, razvoj mRNK vakcine će postati još brži i jeftiniji, a takođe će se unaprediti proces njihovog skladištenja i čuvanja.

On se nada da će takve vakcine u budućnosti omogućiti zaštitu i protiv drugih bolesti kao što su HIV i malarija.