BiH srušila ckrvu u Konjević Polju, izgrađenu na imanju koje su vlasnici napustili tokom rata

1
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju kod Bratunca, jutros je srušena, a očekuje se da celi posao uklanjanja ostataka tog objekta sa poseda Orlovićeve bude završen tokom vikenda.

Sarajevski portal Klix objavio je snimak koji svedoči da je, pošto je sa crkve uklonjen krst, bager srušio za samo nekoliko minuta.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je postupajući tužilac, koji radi na predmetu za neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, posle zahteva za informacije od Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva o preduzetim aktivnostima, dobio informaciju da su radovi na uklanjanju crkve počeli danas.

“Nakon što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za neizvršenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi izmeštanja crkve u Konjević Polju, iz dvorišta Fate Orlović, postupajući tužilac zatražio je od nadležnih institucija informaciju o preduzetim aktivnostima, s obzirom na rok za izvršenje presude”, navedeno u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da tužilac informisan da je početak radova zakazan za 5. jun, kao i da će u narednim danima biti izvršeno uklanjenje objekta, kako nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Srpska pravoslavna crkvena opština crkvu je izgradila na imovini koju je u vreme rata u BiH Fata Orlović morala da napusti, skupa sa sedmoro dece i mužem, koji je nastradao u ratu.

Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. doneo presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora ukloniti crkvu.

Vlasti RS ranije su najavljivale da će crkvu izmestiti sa tog prostora na neku drugu lokaciju, a ne da će biti srušena.

1 KOMENTAR

  1. Ovaj spor se tako dugo razvlaci, zar nije mogao neko od crkvenodostojnika da nadje sredstva od donatora da se sakralni objekat premesti na legalno zemljiste ? Indolentnost bez premca.

Comments are closed.