“Biće zatezanja”: Kako će Kurti izabrati srpskog ministra u Prištini i koja je u tome uloga Srpske liste?

0
Foto: Profimedia

Predsednik pokreta Samoopredeljenje i pobednik kosovskih izbora Aljbin Kurti rekao je da ne računa na saradnju sa Srpskom listom, ali se čini da će u izboru srpskog ministra u kosovskoj vladi biti neophodno da sa tom partijom sarađuje.

Kurti će najverovatnije imati priliku da kao mandatar formira vladu jer će sa Demokratskim Savezom Kosova prvi put u istoriji parlamentarizma na Kosovu imati 72 poslanička mesta, uključujući i deset koji pripadaju manjinskim zajednicama što je dovoljno za formiranje većinske vlade.

Lider Samoopredeljenja je ranije istakao da ne želi da pravi koalciiju sa srpskom listom jer je u pitanju “država, a ne partija”.

On je podsetio da su za formiranje prethodne vlade, političari sa Kosova čekali da se Srpska lista vrati sa sastanka sa Aleksandrom Vučićem i naglasio da na Kosovu i Metohiji postoji još srpskih političara.

To znači da Kurti ne računa na 10 mandata Srpske liste i da će kolaciju formirati sa predstavnicima ostalih manjina.

Ipak, neophodno je, prema Ustavu Kosova, da u vladi koja se formira u Prištini bude i srpski ministar.

Prištinski politički analitičar Ramuš Tahiri izjavio je da ako poslanici Srpske liste ne budu glasali za srpskog ministra kojeg predloži Aljbin Kurti onda taj ministar neće ni biti izabran i da bi to moglo da dovede do “velikih zatezanja”, prenosi B92.

“Kurti je rekao da će isprobati Srpsku listu, ustav ne određuje koliko puta će predložiti imena dok ne bude kompromisa. Neće verovatno predložiti Rašića i Petrovića, ali će verovatno predložiti nekog predstavnika srpskog naroda, da se izglasa u Skupštini. Taj će predstavnik onda dobiti većinu glasova svih poslanika, ali ako ako se ne uskladi sa Srpskom listom, neće postati ministar. I to može jedanput, dva puta, tri puta tako, ali će kasnije svi morati za sto gde će se dogovoriti koje bi to bilo kompromisno rešenje”, pojasnio je Tahiri.