“Biće nam potrebno novo slovo grčkog alfabeta”: Istraživanja pokazuju da je stelt omikron opasniji od svojih prethodnika

0
EPA-EFE/ERNESTO GUZMAN JR

Virus BA.2 – podvarijanta omikron soja koronavirusa – osim što se širi brže od svog udaljenog rođaka, mogao bi da bude i opasniji, a ujedno deluje i otporniji na ključna oružja u borbi sa kovidom, pokazuju nova istraživanja rađena u Japanu.

Rezultati pokazuju da BA.2 može izazvati mnogo teže posledice od svih starih sojeva, uključujući i deltu. Kao i omikron, lakše zaobilazi imunitet stvoren vakcinacijom, ali su se buster doze pokazale značajnim u pogledu ublažavanja simptoma za oko 74 odsto.

BA.2 je takođe otporan na neke od tretmana koji se koriste protiv omikrona, kakav je lek sotrovimab.

“Moguće je da bi nova podvarijanta mogla da bude mnogo opasnija od BA.1, zbog toga što se brže širi i prouzrokuje teži oblik bolesti”, rekao je Danijel Roads, šef odseka za mikrobiologiju klinike u Ohaju, a prenosi CNN.

Istraživanja su objavljena u sredu, ali još uvek čekaju potvrdu nezavisnih stručnjaka kako bi se ustanovila njihova verodostojnost.

BA.2 je visoko mutirana varijanta originalnog virusa koji se pojavio u Kini, a postoje i značajne razlike u genima u odnosu na omikron soj.

Kei Sato, istraživač sa Univerziteta u Tokiju koji je sproveo istraživanje, rekao je da ova saznanja dokazuju da bi BA.2 ipak trebalo posmatrati kao podvarijantu omikrona, koju treba držati na oku u narednom periodu.

“Kao što već znate, BA.2 je dobio naziv “stelt omikron”. To je zato što se ne vidi na PCR testovima kao što je to slučaj sa omirkonom. Laboratorije stoga moraju da preduzmu dodatne korake u njegovom otrkivanju”, rekao je Sato.

Prema njegovim rečima, prva stvar koju treba uraditi je utvrđivanje pouzdanog metoda za detektovanje stelt omikrona.

“Izgleda da će nam biti potrebno novo slovo grčkog alfabeta”, izjavila je Debora Fuler, virusolog sa Univerziteta u Vašingtonu, koja je pregledala istraživanje, ali nije bila deo tima istraživača.

BA.2 je za oko 30 do 50 odsto zarazniji od omikrona i za sada je detektovan u 74 zemlje. Procenjuje se da je u SAD samo četiri odsto stanovništva zaraženo ovom podvarijantom, dok je u drugim zemljama situacija poprilično zbunjujuća.

U Južnoj Africi i Velikoj Britaniji smanjio se broj hospitalizovanih, uprkos tome što se BA.2 ustalio, dok je u Danskoj stelt omikron postao glavni uzrok infekcija, a broj hospitalizovanih i smrtnih slučajeva raste.

BA.2 se pokazao mnogo zaraznijim od svog prethodnika BA.1. Hrčci koje su istraživači zarazili stelt podvarijantom, brže su se i teže razboljevali.

Uprkos tome što se BA.2 pokazao otpornijim na efekte vakcinacije – oni koji su bili zaraženi omikron sojem trebalo bi da steknu imunitet koji će ih štititi od efekata nove podvarijante.