“Bezbednosni izazovi EU i Zapadnog Balkana sve uže povezani”: Bregu o globalnim pretnjama i zajedničkim interesima…

0
(BETAPHOTO/RCC/Kevin Zuijderhoff/MO)

(Beta) – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Parizu da su bezbednosni izazovi Evropske unije i Zapadnog Balkana sve uže povezani usled niza novih globalnih pretnji.

“Moramo da se suočimo s tim da se nalazimo u samom središtu ovih izazova. Moguće je da ćemo se uskoro suočiti sa krizom, kako humanitarnom, tako i bezbednosnom, a s obzirom da su nam bezbednosna pitanja zajednička, zajednički bi trebalo da bude i naš odgovor”, rekla je Bregu na otvaranju šeste godišnje konferencije o bezbednosti, čiji je RCC koorganizator.

Na otvaranju konferencije koju RCC organizuje sa francuskim Ministarstvom spoljnih i evropskih poslova, Bregu je rekla da je svega 37 odsto građana Zapadnog Balkana zadovoljno bezbednosnom situacijom u svojoj ekonomiji, prema istraživanju “SecuriMeter 2021”.

“Oko dve trećine građana regiona ili više veruje da je važno raditi na rešavanju i borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, migrantske krize, teškog, organizovanog i finansijskog kriminala i sajber bezbednosti. Naši zajednički napori se svode na koncept koji svaki građanin jasno razume, a to je bezbednost. To znači ličnu i bezbednost imovine, ali i odsustvo straha i nesigurnosti”, navela je Bregu.

Dodala je da to znači i “otpornost na radikalizam i ekstremizam, efikasnu bezbednost granica i razumno upravljanje migracijama, iskorenjivanje organizovanog kriminala i pratećih aktivnosti”.

“U regionu se pojavljuje novi izazov, a to su klimatske promene. Trka za ublažavanjem klimatskih promena, odnosno za sprovođenjem zelenog programa značiće takmičenje Evropske unije, SAD i trećih strana koje su već prisutne u regionu. Zato je važno da se EU i Zapadni Balkan oslanjanju jedni na druge”, rekla je Bregu.

Ovogodišnja bezbednosna konferencija RCC-a, pod nazivom “Unapređenje regionalne bezbednosne saradnje: Stub evropskog puta Zapadnog Balkana”, okuplja više od 100 stručnjaka iz regiona, predstavnike institucija i tela Evropske unije, institucija za sprovođenje zakona, i organizacija civilnog društva.

Konferenciju RCC organizuje sa Ministarstvom za spoljne i evropske poslove Francuske i francuskim Institutom za visoke studije nacionalne odbrane (IHEDN).

Cilj konferencije je podrška naporima na olakšavanju saradnje i koordinacije na Balkanu i između Balkana i Evropske unije, kao i podsticanje razmene dobrih praksi u pogledu pitanja unutrašnje bezbednosti među institucijama za sprovođenje zakona Zapadnog Balkana, Francuske i drugih relevantnih evropskih aktera.

Među glavnim temama konferencije su radikalizacija, nezakonite migracije i organizovani kriminal na Zapadnom Balkanu.