Bez kafića, sporta, svadbi i većih okupljanja u Hrvatskoj: Nove mere će trajati do 21. decembra

0
Foto Profimedia

Premijer Hrvatske Andrej Plenković javnosti je predstavio nove restriktivne mere za suzbijanje širenja koronavirusa.

“Ako ih se nećemo pridržavati, ove mere možda neće biti dovoljne” rekao je Plenković.

Nove mere će, kako je rekao premijer Hrvatske na sednici Vlade, na snagu stupiti u subotu 28. novembra i trajaće sve do 21. decembra, prenosi portal Nova.rs.

Uz Plenkovića, na konferenciji su bili i direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Krunoslav Capak i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ali i ministri Josip Aladrović, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić.

“Jedna od 58 zaraženih osoba će preminuti” rekao je Plenković.

“Na devet hospitalizovanih jedna osoba će preminuti. Neki koji su ga preboleli imaju trajne posledice. Pridržavajmo se mera”, dodao je on.

Pozvao je na provetravanje prostora, držanje distance, na suzdržavanje okupljanja i na nošenje maske.

“Naš je cilj da vodimo računa o četiri aspekta. Prvi je da sprovodimo mere o kojima govorimo, drudgo – da proširimo krug testiranja, treće – da održimo zdravstveni sistem i četvrto – da se pripremimo za distribuciju vakcina” rekao je Plenković.

“Na bazi preporuka epidemiološke struke, na bazi konsultacija s ministarstvima pripremili smo mere:

Zabranjuju se javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednom mestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno 10 osoba. Obavezno je korišćenje maski na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar. Javna događanja mogu trajati do 22 sata. Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. Na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba, saučešće se ne sme izražavati bliskim kontaktom. Obaveza je stanara, upravnika zgrada i poslodavaca redovno dezinfikovanje zajedničkih površina. Na okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4 kvadratna metra površine. Organizatori okupljanja moraju osigurati da se prostori provetravaju, da ne bude više od dopuštenog broja osoba i da se svi pridržavaju mera. U javnom prevozu popunjenost ne sme premašiti 40 odsto mesta. Vozači, zaposleni i putnici obavezni su da imaju maske na licu. Kontrolu će sprovoditi inspektori ministarstva saobraćaja i policijski službenici. Kada je reč o prodavnicama i tržnim centrima, na ulazu se mora istaći obaveštenje o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora. Ograničenje radnog vremena za pekare je do 22 sata, zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati. Obustavlja se rad kazina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i ekonomskih događanja. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smeštaja” rekao je Plenković i dodao da je restoranima dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mera ili ličnim preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama.

Obustavlja se rad teretana, sportski događaji, rekao je premijer Hrvatske. Takođe, obustavljaju se i treninzi osim za najviše nivoe takmičenja.

Neće biti proba amaterskih horova, a to se odnosi se i na crkvene horove. Nema dečjih igraonica, nema plesnih škola. U bioskopima neće biti moguće konzumiranje hrane.

“Autoškole, teoretski deo onlajn, vožnja uz pridržavanje mera. Misa će se prenositi preko TV programa ili preko radija, za njih će važiti jednako ograničenje od 25 vernika koji mogu prisustvovati”, rekao je Plenković.

“Što se tiče poslodavaca, zabrana dolaska radnika na radno mesto koji imaju povišenu temperaturu, kratak dah, suvi kašalj, kad god je to moguće uvođenje rada od kuće, u smenama, smanjivanje fizičkih sastanaka”, dodao je on.

Kako je istakao, sve mere će biti na snazi najmanje do 21. decembra.

“Protiv smo policijskog časa, ovo radimo u svrhu zaštite zdravlja” rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak gde se lična odgovornost meri načelom solidarnosti prema drugima. Moramo se u ovom trenutku odreći određenih navika, komoditeta, svega što predstavlja naš životni stil da bismo zaštitili zdravlje. Mere u drugim zemljama su većeg obima i dužeg vremenskog trajanja. Ovo sada radimo jer smatramo da smo u fazi jer je to nužno” rekao je premijer Hvratske.