“Bez brige, on je Srbin. Daće ga”: Kako je Jugović odveo Juventus do evropskog trona

Juventus koji će se večeras suprotstaviti Ajaksu izraziti je favorit ali za Ajaks igra jedan Srbin. A znate šta Anjelijevi misle o tome

0

Četvrtfinalni par Ajaks-Juventus koji prvu utakmicu dvomeča igra večeras u Amsterdamu, jedan je od najvećih evropskih duela. Na terenu će biti timovi sa ukupno šest titula prvaka Evrope, a jedan od njih smatra se najvećim evropskim luzerom.

“Bjankoneri” su sedam puta izgubili finale elitnog evropskog takmičenja, a prvu titulu prva Evrope osvoji su posle nemilih događaja na Hejselu, u meču koji nije smeo da bude odigran.

Upravo zbog svih tih poraza i svojevrsne kletve koju za sobom vuku od Brisela, crno-belima najveći trofej u istoriji predstavlja Liga šampiona osvojena 1996. godine, na rimskom Olimpiku.

Tada im je protivnik bio upravo večerašnji rival, u tom trenutku ubedljivo najbolji tim na svetu i jedna od “fudbalskih dinastija” koje su delovale nepobedivo.

Godinu ranije, Van Galov Ajaks se prošetao kroz takmičenje i bili su izraziti favoriti i protiv Juventusa.

Te je večeri ipak poveo Juventus golom Fabricija Ravanelija. Izjednačio je Jari Litmanen. Taj rezultat ostao je aktivan sve do penala.

Edgar Davids je odmah promašio prvi udarac, a u četvrtoj seriji neprecizan je bio i Soni Siloj. Italijani su bili nepogrešivi, a poslednji udarac koji je Juventusu doneo titulu izveo je Vladimir Jugović.

”Bio sam siguran da ću dati gol. Smeškao sam se jer je sudbina izabrala baš mene da budem taj koji će Juventusu doneti trofej koji je čekao godinama. Jedna osoba bliska Đaniju Anjeliju mi je ispričala da je on, kad sam uzeo loptu i stavio je na belu tačku, i kad su svi okretali leđa jer nisu mogli da gledaju, mirno rekao: ‘Bez brige, on je Srbin. Taj neće promašiti”’, ispričao je Jugović u intervjuu koji je dao ovih dana za Korijere dela Sera.

Juventus koji će se večeras suprotstaviti Ajaksu izraziti je favorit ali za Ajaks igra jedan Srbin. A znate šta Anjelijevi misle o tome.