Izveštaj specijalnog američkog istražitelja Roberta Mulera o mešanju Rusa u američke izbore objavljen je kao knjiga, i to u tri verzije, koje su odmah dospele u vrh Amazonove top liste najprodavanijih knjiga u Sjedinjenim Državama, iako je moguće pronaći ih i besplatno.

Izdavači se nadaju da će ogromno interesovanje za dugoočekivani Mulerov izveštaj o navodnom ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. u korist Donalda Trampa da im donese ogroman profit, što se, za sada, i pokazuje kao tačno, piše CNN.

Otkako je taj dokument na 448 stranica objavljen u četvrtak, tri izdavačke kuće su ga odmah objavile u vidu knjige: Skribner, Melvil Haus i Skajhors.

Verzija kuće Skribner sadžri i analizu Vašington posta pa je ovog vikenda dospela na sam vrh Amazonove liste. Sledi Skajhorsova, dok je ona objavljena iz Melvil Hausa na četvrtom mestu.

Cene knjiga variraju između sedam i deset dolara, a trenutno su dostupne samo kao prednarudžbina. Izdavači planiraju da je stave na police za nekoliko dana

U razgovoru za američki radio NPR, urednik Skajhorsa Mark Gomperc otkrio je da ima tim od devet ljudi koji detaljno prelistavaju dokument „ako je to potrebno celoga dana i noći“.

U Americi postoji istorija objavljivanja vladinih izveštaja na ovaj nain. To je učinjeno sa izveštajem Star o aferi bivšeg predsednika Bila Klintona s Monikom Levinski, kao i sa izvešćem o terorističkim napadima 11. septembra, prenosi Jutarnji list.

Mulerov originalni izveštaj objavljen je na 400 strana, a koji nije dokazao da postoji zavera sadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih saradnika s ruskim vlastima u vreme predsednickih izbora 2016. u SAD.

Specijalni tužilac je izjavio da istragom nije utvrđeno da su članovi Trampove kampanje bili u zaveri ili u koordinaciji dejstava s ruskom državom u njenim naporima da se umeša u izbore“, rekao je ministar pravde SAD Vilijam Bar. Međutim, javnosti je predstavljena redigovana verzija Mulerovog izveštaja, bez delova koji su označeni kao poverljivi.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.