Besplatne obuke za samozapošljavanje žena iz ranjivih grupa

    0

    Danas su u Beogradu, u prostoru mesne zajednice “Zeleno brdo” opštine Zvezdara, otpočele prve besplatne obuke koje imaju za cilj podršku inkluziji i ekonomskom osnaživanju i osposobljavanju za samozapošljavanje žena iz posebno ranjivih grupa. U okviru programa “Povratak u nove šanse“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, realizuje se i projekat Podsticanje samozapošljavanja Romkinja povratnica u Srbiju i drugih ranjivih grupa“ u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije.

    Obuke su namenjene, pre svega, ženama koje imaju dodatno otežane mogućnosti za zaposlenje: ženama romske nacionalnosti, povratnicama iz inostranstva, samohranim majkama kao i pripadnicama drugih ranjivih grupa koje imaju želju da vode svoj posao.

    Planirano je da se tokom realizacije projekta održe tri vrste radionica u Novom Sadu, Beogradu i Nišu: “Kako da postanem preduzetnica”, “Kako da postanem maserka i welness instruktorka” i “Škola programiranja (web development / web dizajn)”.

    Prva obuka u Beogradu je otpočela radionicom „Kako da postanem preduzetnica“. Kroz interaktivnu metodu učenja odraslih, simulirane su preduzetničke situacije i polaznice su imale priliku da otkriju svoj potencijal. Prikazom praktičnih primera iz prakse obrađene su sledeće teme: šta je preduzetništvo,  koje su preduzetničke osobine, otkrivanje ličnih potencijala i preduzetničkih karakteristika, važnost kreativnosti i inovacija, pronalaženje poslovne ideje, i druge teme vezane za samozapošljavanje.