“Besmrtni puk” je i ove godine marširao, ali onlajn: Putin i više od 3 miliona Rusa odali počast herojima Drugog svetskog rata

0
Beta - (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Predsednik Vladimir Putin položio je cveće na Grob neznanog junaka unutar zidina Kremlja i održao tradicionalni govor, povodom Dana pobede.

Čestitao je Dan pobede svim građanima i istakao da je to najvažniji i najsvečaniji praznik koji ima duhovno i suštinsko značenje.

“Naši veterani borili su se za život, a protiv smrti. Uvek ćemo gledati u njihovo jedinstvo i njihovu snagu. Ujedinjuje nas sećanje, nada, i težnja, ka odgovornosti za sadašnjost i budućnost. Znamo i čvrsto verujemo da smo nepobedivi, kad smo ujedinjeni”, rekao je Putin.

Kako prenosi agencija TASS, Putin se, tokom “Besmrtnog puka – onlajn” nalazio u svom kabinetu u Kremlju, a uz sebe je držao slike svojih roditelja.

Putinov otac Vladimir prijavio se 1941. u vojsku kao dobrovoljac, učestvovao u odbrani Lenjingrada i bio teško ranjen. Majka Marija je takođe preživela opsadu Lenjingrada tokom rata.

Oboje su dobitnici ordenja SSSR.

Ruski predsednik se obratio “onima koji svake godine slušaju zov srca i učestvuju u šetnji ‘Besmrtnog puka’, s fotografijama svojih rođaka – učesnika Velikog otadžbinskog rata”.

“Bilo da idemo zajedno u liniji ili ostajemo kod kuće, kao danas, naši heroji su uvek u našim srcima. I tako će biti zauvek, oni će zauvek biti s nama. A mi ćemo i dalje prolaziti Crvenim trgom, odajući počast našim herojima”, rekao je Putin.

On je ranije rekao da će i “Besmrtni puk” i parada povodom Dana pobede biti održani kada prođe opasnost od koronavirusa.  

(Beta)