Majkl Džordan se oglasio izjavom povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo tokom hapšenja pre nedelju dana, nakon čega su usledili masovni antirasisitički protesti širom SAD, prenosi Gardijan.

„Duboko sam ožalošćen, u bolu i veoma ljut. Vidim i osećam svačiji bol, bes i frustraciju“, napisao je Džordan u izjavi koju je objavio Šarlot Hornets, NBA franšiza u Džordanovom vlasništvu.

„Stojim sa onima koji se suprotstavljaju rasizmu i nasilju prema ljudima druge boje kože u našoj zemlji. Dosta nam je. Nemam odgovore, ali naši kolektivni glasovi pokazuju snagu. Moramo se međusobno slušati, pokazati saosećanje i empatiju i nikada ne okretati leđa besmislenoj brutalnosti“, piše u Džordanovoj izjavi.

Džordan je pozvao na mirne proteste.

„Moramo nastaviti mirno da izražavamo negodovanje protiv nepravde i da zahtevamo odgovornost. Naš jedinstveni glas mora da izvrši pritisak na vlasti za kreiranje sistemskih promena. Svako od nas mora biti deo rešenja i moramo zajedno da radimo na tome da osiguramo pravdu za sve“, napisao je Džordan.

„Moje srce je uz porodicu Džordža Flojda i mnogih drugih čiji su životi brutalno i besmisleno oduzeti zbog rasizma i nepravde“, napisao je Džordan.

Ovo je jedna od retkih Džordanovih izjava koja izlazi iz okvira sporta, zbog čega je on često kritikovan. Pogotovo, kada se uporedi sa aktivizimom drugih NBA zvezda, poput Lebrona Džejmsa i Karima Abdul-Džabara.

Džordan nije želeo da se uvlači u politiku ni u njegovoj matičnoj Severnoj Karolini tokom trke za Senat 1990. godine, kada je odbio da podrži demokratskog predstavnika i Afroamerikanca Harvija Ganta.

Džordan je tada već osvojio jednu od svojih šest NBA titula ukupno, Najki patike sa njegovim imenom su već postale brend, a on je – u šali – objasnio odbijanje davanja podrške demokratskom kandidatu rečima da „republikanci takođe kupuju patike“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.