Berni Sanders stopirao sve aktivnosti u kampanji zbog srčanih problema i ugradnje stenta

0
Foto Profimedia

Jedan od mogućih kandidata demokratske partije na predsedničkim izborima koji će se u novembru 2020. godine održati u Americi Berni Sanders, osetio je bol u grudima tokom predizbornog skupa u Las Vegasu, a nakon toga smešten je u bolnicu gde je obaveljna operacija.

Sandersu su zbog začepljenja arterije ugrađena dva stenta, piše Gardijan.

Njegov viši savetnik, Džef Vejver izjavio je da je 78-godišnji kandidat dobro i da je dobro raspoložen, ali da će do daljnjeg biti otkazane njegove predizborne aktivnosti kako bi se oporavio.

Nedugo zatim, na svom Tviter nalogu oglasio se i sam Sanders, iskoristivši situaciju u kojoj se našao da pošalje i određenu političku poruku.

“Hvala na lepim željama. Osećam se dobro. Imam sreću da zaista imam dobru negu i sjajne lekare i medicinske sestre koji mi pomažu da se oporavim. Niko od nas ne zna kada može da mu zatreba medicinska pomoć. I niko ne bi smeo da se boji da će zbog toga bankrotirati. Zdravstvena zaštita za sve”, napisao je Sanders u tvitu.

Sanders ponekad na skupovima šaljivo govori o svojim godinama, naročito u razgovoru s mlađima, ali je više puta isticao da godine ne bi trebalo da budu važana kriterijum pri izboru predsednika, već “ono što ta osoba može da uradi”. Ipak, njegovo zdravstveno stanje sigurno će obnoviti debatu o tome da li stranka treba da podrži novu generaciju političkih lidera.

Njegovi trenutni protivkandidati iz demokratske partije, pružili su mu podršku. Džo Bajden je napisao da svi koji poznaju Sandersa znaju “kakva je on sila od čoveka”, dok su Elizabet Voren i Kamala Heris napisale da se nadaju da će “njihov prijatelj uskoro ponovo biti u kampanji”.