Bernardić se povlači sa čela SDP-a nakon izbora: “Apsolutno prihvatam odgovornost”

0
Croatia's Social Democratic Party Davor Bernardic casts his ballot at a polling station in Zagreb on July 5, 2020, during the country's parliamentary elections.,Image: 540042547, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Davor Bernardić izjavio je danas da odlazi sa te pozicije posle uverljivog poraza koalicije levog centra Restart na nedeljnim parlamentarnim izborima.

Posle sednice Predsedništva stranke, Bernardić je novinarima rekao da će do unutarstranačkih izbora SDP voditi Zlatko Komadina.

Bernardić je najavio da se na izborima neće kandidovati za šefa stranke i dodao da preuzima odgovornost za loš izborni rezultat.

“Predsednik je uvek najodgovorniji, prvi na čelu kolone… SDP ide dalje, računajte na nas”, poručio je Bernardić koji je još sinoć najavio odlazak sa čelne pozicije.

Prema nezvaničnim podacima Državne izborne komisije (DIP), od ukupno 151 poslaničkog mesta, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je 66 mandata, od kojih su tri iz posebne 11. izborne jedinice u kojoj glasa dijaspora.

Koalicija levog centra Restart, koju vodi SDP, osvojila je samo 41 mandat, uprkos predizbornim anketama koje su predviđale izjednačen rezultat s HDZ, a neke čak i pobedu.

Od ukupno deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, HDZ je osvojio većinu u osam, a Restart samo u dve.

Lista HDZ neočekivano je osvojila najviše glasova u prvoj izbornoj jedinici koja obuhvata centralni deo Zagreba i smatra se uporištem SDP. U toj izbornoj jedinici, HDZ je osvojio 28,32 odsto glasova, Restart 22,27 odsto, a zeleno-leva koalicija Možemo, koja je do sada delovala samo u Zagrebu, čak 21,12 odsto. Izlaznost na izborima bila je svega 46,9 odsto.

(Beta)