Beriša svedočio protiv Gucatija i Haradijana: “Imena svedoka bila u dokumentima koja sam dobio od njih…”

0

(Beta) – Svedok optužbe Haljil Beriša (Halil Berisha) posvedočio je danas pred sudom za zločine OVK u Hagu da su imena svedoka bila u poverljivim sudskim dokumentima koja je dobio od optuženih Hisnija Gucatija (Hysni) i Nasima Haradinaja.

Beriša (27), koji je tada bio novinar prištinskog portala Gazeta in fokus, potvrdio je juče da je 7. septembra 2020. dobio te dokumente od Gucatija i Haradinaja, čelnika Udruženja boraca OVK, optuženih za ometanje pravosuđa i zastrašivanje svedoka, posle njihove konferencije za novinare u Prištini.

Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, optužnica u šest tačaka tereti za “krivična dela protiv pravosuđa, ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)”.

Prema optužnici, Haradinaj i Gucati su ta krivična dela počinili tako što su na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva u Hagu, uključujući identitet potencijalnih svedoka.

Dok ga je danas ispitivao tužilac Metju Holing (Matthew Halling), Beriša je potvrdio da je 7. septembra prošle godine objavio tekst u kojem je napisao da dokumenti, koje je dobio od Gucatija i Haradinaja, “sadrže imena, telefonske brojeve i adrese svedoka s kojima je tužilaštvo kontaktiralo”.

“Mi smo to videli u dokumentima”, kazao je Beriša, naglašavajući da Gazeta in fokus nije objavila ta imena i druge podatke o svedocima zato što su on i urednik videli da su to poverljivi podaci.

U istom tekstu, koji je u sudnici citirao tužilac, Beriša je naveo da “dokumenti sadrže imena svedoka Srba, Albanaca, Aškalija i Roma”.

“Da, urednik i ja smo u dokumentima videli da ima dosta prepiske u kojoj su tužioci iz Haga tražili da ih tužioci u Srbiji spoje sa svedocima čija imena i adrese su priložili, ali nisu mogli da ih provere”, kazao je Beriša.

Tužilac Holing je rekao da je portal Gazeta in fokus objavio i fotografije tih zahteva haškog tužilaštva, uz prikrivanje imena svedoka.

“Da li ste ikada tvrdili u člancima da je tužilaštvo u Hagu, a ne Udruženje boraca OVK dostavilo dokumente medijima”, pitao je tužilac Holing.

Beriša je odgovorio da “nisu nikada tvrdili da im je tužilaštvo dostavilo te dokumente”, i dodao da su svi članci njegovog tadašnjeg portala bili istiniti.

On je izjavio i da je u odvojenom tekstu napisao da je Haradinaj naknadno kritikovao medije na Kosovu zato što nisu objavili poverljive podatke suda jer “više veruju strancima koji čine štetu” Kosovu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Gucatijev branilac Džonatan Ris (Jonathan Rees) i Haradinajev advokat Tobi Kedmen (Toby Cadman) sugerisali su da je svedok tekstove o poverljivim sudskim dokumentima objavio “u javnom interesu”.

Beriša je potvrdio da je za tekstove o saradnji tužilaca u Hagu i u Beogradu postojao javni interes zbog zlodela koje su 1999. srpske snage počinile na Kosovu.

Na kraju današnjeg zasedanja, branilac Ris je najavio da će odbrana tvrditi da su Gucati i Haradinaj dokumente objavili u interesu javnosti, ali i da ih je neko podstakao da to urade.

Suđenje Gucatiju i Haradinaju biće nastavljeno sutra iskazom sledećeg svedoka optužbe.

Krajem septembra 2020. godine, Gucatija i Haradinaja su na Kosovu uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen).

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi, što su ponovili i na početku suđenja.