Univerzitet u Beogradu ispao je sa svetske rang-liste Times Higher Education (THE) za 2020. godinu, na kojoj je rangirano skoro 1.400 univerziteta iz 92 zemlje. Prošle godine naš najstariji univerzitet bio je plasiran između 801. i 1.000 mesta.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za Danas da je trend pada na svim listama očekivan. Podseća da je Beogradski univerzitet na THE listi 2016. bio rangiran između 601. i 800. mesta, 2017. godine je bio u grupi 800 +, dok ga 2018. nije bilo na ovoj listi.

Rangiranje je zasnovano na 13 indikatora, grupisanih u pet kategorija, u kojima se meri uspešnost institucija u nastavi, istraživanju, međunarodna prepoznatljivost, citiranost i prihodi od privrede.

Četvrtu godinu zaredom, Univerzitet u Oksfordu je na vrhu rang-liste, na drugom je Kalifornijski tehnološki institut, a na trećem Kembridž. Slede Stanford, MIT, Prinston, Harvard, Jejl, Univerzitet u Čikagu i Imperijal koledž London.

Od univerziteta sa prostora bivše Jugoslavije na listi je najbolje rangiran Univerzitet u Ljubljani – između 601. i 800. mesta, Univerzitet u Mariboru je na poziciji između 801. i 1000, dok je Sveučilište u Zagrebu u odnosu na lane „skliznulo“ stepenicu niže i sada je u grupi 1.001+. Zanimljivo je da se na THE listi prvi put plasirao Univerzitet Crne Gore, koji je takođe u kategoriji 1001 +, u kojoj su univerziteti rangirani između 1001. i 1396. pozicije. Univerzitet Crne Gore je postigao najbolje rezultate u kategorijama međunarodna prepoznatljivost (gde se nalazi u prvoj polovini svih rangiranih univerziteta) i citiranost, objavljeno je na sajtu te visokoškolske institucije.

Sem Crne Gore, ove godine su prvi put rangirani univerziteti iz Bruneja, sa Kube, Malte, iz Portorika i Vijetnama.

Komentara

 1. Dr Miggyy
  3. октобар 2019. 22:32

  КРЕДИТ ЈЕ ДОШАО ЗА НАПЛАТУ? Београдски универзитет (БУ) пре пар месеци пао је за 302 места, а сада је и испао и са светске ранг-листе Тimes Higher Education (THE) за 2020. годину, на којој је рангирано скоро 1.400 универзитета из 92 земље. Koме је чудно што је Београдски универзитет доживео драматичан пад на Шангајској листи и са прошлогодишњег 302. места листе најбољих високошколских установа на свету ове године се налази између 401. и 500. позиције. И врапци знају за плагијате доктората виђенијих високо котираних политичара, куповина диплома, имају дипломе, а знање изостаје. Ако се плагирају (краду) докторати, шта је са радовима, ситуације су још горе, још и ако су професори напредовали са плагијатима, а не интелектуалним радом, БУ че клизати још више. Годинама јавно је покренуто испитивање плагијата, а није мрднуто са мртве тачке, а плагијатори, уместо да сносе консеквенце, јачају своју позицију у друштву уз велику и здушну подршку Вође. И за овај пад БУ крива је опозиција?

 2. Eto!
  4. октобар 2019. 23:20

  Aman, bre sta vize cekas - OMLADINO, BEZI - sto pre i sto dalje!

 3. Mila
  5. октобар 2019. 18:44

  Opozicija je uradila medvedju uslugu BU-u iznoseci u javnost nesto sto je trebalo da rese institucije univerziteta napravivsi caršijski slucaj od doktorata za ciju je originalnost postojala sumnja. Ne pola puta je proces dodatno podignut na još viši nivo trača , a na kraju dozvoljeno da ga ,,resavaju,, studenti koji su kao razbojnici upali u rektorat. Pa, nema čuđenja sto smo pali...Dozvoliti ovakve stvari da se resavaju vaninstitucionalno je nedopustivo! Ali, zar minismo tu vrstu resavanja usvojili jos 2000.godine 5.oktobra?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.