Grad Beograd kupio je u Nemačkoj i vratio u Srbiju dragocene planove enterijera srpske kraljevske palate Novog dvora iz 1914. godine, koje je naručio i platio kralj Petar Prvi Karađorđević.

Novi dvor, u kojem se nalazi Predsedništvo Republike Srbije, čija je gradnja počela 1911. godine, a završena 1922. godine, nikada nije uređen po ovom projektu, saopšteno je iz pres službe grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao da su ovaj plan izradili nemački dizajner August Boze i njegova supruga Elza Boze iz Vajmara, ali da Aleksandar Karađorđević, prestolonaslednik, a potom i kralj, posle Prvog svetskog rata nije htio enterijer svog dvora od Nemaca, „omraženih neprijatelja iz Velikog rata“.

Tako da je, kaže Vesić, posao uređenja enterijera Novog dvora dobila i završila francuska kompanija „Bezije“.

On je dodao da se radi o dvotomnom albumu sa 50 akvarela i 80 crteža grafitnom olovkom na specijalnom japanskom papiru.

Album je trebalo da bude poslat u Srbiju u leto 1914. godine, ali je izbio Prvi svetski rat i tako je ostao u Nemačkoj.

Vesić je rekao da će plan dizajna enterijera Novog dvora biti deo postavke Muzeja grada, kao i da će Beograd nastaviti da kupuje i vraća srpsko kulturno blago koje se nalazi u svetu.

„Muzej grada Beograda prati tržište umetničkih dela u svetu, kao i tamo gde god se pojavljuje srpsko kulturno blago. Ako naše institucije smatraju da su za nas ti umetnički predmeti dragoceni, mi pokušavamo da ih kupimo i vratimo u Beograd“, pojasnio je Vesić.

On je istakao da je suviše kulturnog blaga odneto, oteto ili prodato u inostranstvo u protekla dva veka, a da je politika grada da to blago vraća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.