Beograd danas među deset najzagađenijih gradova na svetu: Šta to znači za starije, decu, bolesne…

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Vazduh u Beogradu je zagađen. Portal AirVisual (IQ Air) je u 17 časova rangirao glavni grad Srbije na šesto mesto po zagađenosti vazduha, a podatak sa domaćeg portala Beoeko, objavljen u 16 časova, takođe ukazuje na zagađenje vazduha.

Prema podacima sa portala AirVisual u 17 časova, od beogradskog, zagađaniji je vazduh u Delhiju (Indija), Lahoru (Pakistan), Hanoju (Vijetnam), Čengduu (Kina) i Ulan Batoru (Mongolija).

iqair.com

Portal Beoeko objavio je da se, s obzirom na zagađenost vazduha zabeležene u 18 časova, zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

beoeko.com

Inače, u osetljive grupe spadaju stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Osetljivim grupama se preporučuje da izbegavaju naporne aktivnost u spoljašnjoj sredini i da preusmerie obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Ostalima se preporučuje da skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti, kao i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Najmanje 476.000 novorođenčadi je tokom 2019. godine umrlo zbog zagađenja vazduha, posebno u Indiji i podsaharskoj Africi, a u skoro tri četvrtine slučajeva zbog toksičnih isparenja goriva koja se koriste za kuvanje, pokazala je nedavno objavljena studija o zagađenju vazduha.

Više od 116.000 novorođenčadi u Indiji je umrlo od zagađenja vazduha u prvom mesecu života, a 236.000 u podsaharskoj Africi, navodi se u studiji prilikom čije su izrade korišćeni podaci dva američka instituta, Instituta za zdravstvene posledice i Instituta za evaluaciju zdravlja.

Prema autorima studije, sve više je dokaza o povezanosti izloženosti majki zagađenju vazduha tokom trudnoće sa povećanim rizikom da se bebe rode sa malom težinom ili prevremeno.