Pola miliona novorođenčadi preminulo prošle godine zbog zagađenja vazduha

0
Foto: Profimedia / ilustracija

(Beta) –  Najmanje 476.000 novorođenčadi je tokom 2019. godine umrlo zbog zagađenja vazduha, posebno u Indiji i podsaharskoj Africi, a u skoro tri četvrtine slučajeva zbog toksičnih isparenja goriva koja se koriste za kuvanje, pokazala je najnovija studija o zagađenju vazduha.

Više od 116.000 novorođenčadi u Indiji je umrlo od zagađenja vazduha u prvom mesecu života, a 236.000 u podsaharskoj Africi, navodi se u studiji prilikom čije su izrade korišćeni podaci dva američka instituta, Instituta za zdravstvene posledice i Instituta za evaluaciju zdravlja.

Prema autorima studije, sve više je dokaza o povezanosti izloženosti majki zagađenju vazduha tokom trudnoće sa povećanim rizikom da se bebe rode sa malom težinom ili prevremeno.

“Iako se polako i stalno smanjuje zavisnost domaćinstava od goriva lošeg kvaliteta, zagađenje vazduha je i dalje ključni faktor smrti te dece”, ocenio je predsednik Instituta za zdravstvene posledice Den Grinbaum (Dan Greenbaum) i dodaje da su posebno pogođena novorođenčad u južnim delovima Azije i u subsaharskoj Africi.

Zagađenje vazduha je tokom 2019. prouzrokovalo smrt 6,7 miliona ljudi širom sveta što je, kako se dodaje, četvrti vodeći uzrok smrtnosti.

Autori studije su ukazali da je pandemija kovid-19 prouzrokovala brojne smrtne slučajeve, kao i ekonomske i društvene probleme, ali da je uticala i na zagađenje.

“U mnogim zemljama je nebo ponovo plavo, a noći su zvezdane, često prvi put u poslednjih više godina” usled pada aktivnosti. Ali ovi pomaci su kratkog veka, upozorili su naučnici.