Beloruske vlasti zabranile učešće na predsedničkim izborima glavnim Lukašenkovim rivalima

0
Foto: Profimedia (Lukašenko sa Jeljcinom, 1996. godine)

Beloruske vlasti su danas zabranile učešće na predstojećim predsedničkim izborima dvojici glavnih rivala autoritarnog šefa države Aleksandra Lukašenka.

Centralna izborna komisija odlučila je da na glasačkom listiću bude pet kandidata, ali ne i Valeri Cepkalo i Viktor Babariko, čime je Lukašenko ostao bez ozbiljne konkurencije.

Babariko, bivši direktor banke u vlasništvu Rusije, skupio je više od 400.000 potpisa podrške, četiri puta više od potrebnog broja, ali je prošlog meseca uhapšen po optužbi za pranje novca.

Kao razloge odbijanja njegove kandidature, vlasti su navele nekonzistentnosti u prijavi imovine i učešće inostrane organizacije, ruske banke Belgasprombank koju je je nekada vodio, u njegovoj kampanji.

Babarikov štab je rekao da će se žaliti sudu na tu odluku.

Cepkalo, bivši ambasador u SAD i osnivač uspešnog visokotehnološkog parka, predao je 160.000 potpisa podrške, ali je komisija navela da je validno bilo 75.000, nedovoljno za kandidaturu.

Na izborima će učestvovati žena popularnog blogera Sergeja Tihanovskog, uhapšenog po optužbi da je napao policajca. Njegova žena Svetlana Tihanovska prestala je s vođenjem aktivne kampanje strahujući od dodatne odmazde vlasti.

Analitičari ocenjuju da niko od preostalih kandidata ne predstavlja pretnju Lukašenku (65) koji će se na izborima 9. avgusta boriti za šesti predsednički mandat.

Lukašenko, poznat po gušenju opozicije i nezavisnih medija, čvrstom rukom vlada zemljom sa 9,5 miliona stanovnika od jula 1994. godine.

(Beta)