Belorusija objavila održavanje vojnih vežbi: “Cilj je procena pripravnosti u slučaju krize”

0
EPA/JEON HEON-KYUN

(Beta-AFP) – Belorusija, saveznica Rusije koja se graniči sa Ukrajinom, počela je danas “iznenadne” vojne vežbe da testira kapacitete reagovanja svoje vojske, saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane.

Vojne jedinice će raditi na svom kapacitetu” stavljanja u stanje pripravnosti, pomeraće se ka unapred određenim zonama i vršiti borbenu obuku”, navodi se u saopštenju.

“Cilj ovih proba je procena pripravnosti i kapaciteta osoblja za brzo reagovanje na moguću krizu”, dodaje se u saopštenju, u kojem su vežbe okaraterisane kao “iznenadne”.

Ministarstvo je objavilo snimke koji pokazuju kolone vojnih vozila, među kojima i tenkova.

Očekuje se da će Kijev pažljivo pratiti te vežbe pošto su ukrajinski zvaničnici više puta izrazili sumnju da Belorusija planira da pošalje trupe u Ukrajinu da podrži ofanzivu Rusije.

Belorusija, gde poslednjih 30 godina čvrstom rukom vlada Aleksandar Lukašenko – saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, služi kao pozadinska i logistička baza za rusku ofanzivu protiv Ukrajine.

Kao znak da to posredno učestvovanje u sukobu nije jednoglasno podržano u zemlji, poslednja dva meseca bilo je više činova sabotaže, posebno železničke. Više osumnjičenih je uhapšeno.