BELhospice – Objavljeni rezultati projekta „Renoviranje i uspostavljanje Dnevnog centra prvog hospisa u Srbiji”

  0

  BELhospice centar organizovao je danas konferenciju povodom završetka projekta „Renoviranje i uspostavljanje Dnevnog centra prvog hospisa u Srbiji”, u Malom Mokrom Lugu, gde su predstavljeni finalni rezultati projekta.

  Ovaj projekat realizovan je kroz grant šemu “Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou” koja se sprovodila partnerskom saradnjom Ministarstva finansija Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a finansirana je sredstvima Evropske unije. Ukupna vrednost projekta je 329.000 EUR od čega je 197.000 EUR finansirano iz fondova Evropske unije.

  “U okviru projekta, uspeli smo da renoviramo i opremimo Dnevni centar prvog hospisa u Srbiji. Obezbedili smo specijalizovano vozilo kao i obroke za onkološke pacijente – korisnike centra. Sve naše usluge palijativnog zbrinjavanja u potpunosti su besplatne. Uspeli smo da kroz projekat obučimo 10 članova multidisciplinarnog tima sastavljenog od medicinskih sestara, socijalnog radnika, psihologa i negovateljica kao i 40 novih volontera. U prvih 6 meseci pilotiranja usluga, u Dnevnom centru zbrinuto je preko 60 pacijenata i 120 članova njihovih porodica” napomenula je direktor BELhospice centra Vera Madžgalj. “Zajedničkim snagama institucija sistema, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, gradske opštine Zvezdara, Počasnog odbora BELhospisa, medija, korporativnog sektora i brojnih pojedinaca, uspeli smo da realizujemo ovaj projekat i unapredimo kvalitet života naših sugrađana. Svima dugujemo veliku zahvalnost, a posebno EU delegaciji, Ambasadi Norveške i partnerskoj organizaciji Hospices of Hope”.

  Skupu su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja gospodin Zoran Đorđević, britanski ambasador NJ.E. Denis Keefe, predsednik gradske opštine Zvezdara Miloš Ignjatović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

  BELhospice je jedina specijalizovana dobrotvorna organizacija u Srbiji koja već 15 godina potpuno besplatno pruža palijativno zbrinjavanje onkološkim pacijentima i njihovim porodicama na teritoriji Beograda. Uspešnom radu centra doprinose lekari, medicinske sestre, psihosocijalni tim i volonteri, a pored pomoći pacijentima i njihovim porodicama, centar organizuje i redovne edukacije javnosti i volontera. Sve usluge BELhospice centra su u potpunosti besplatne za pacijente i njihove porodice, a organizacija se finansira putem donacija i organizovanjem humanitarnih događaja u toku godine. Više informacija o BELhospice centru možete pronaći na našem sajtu www.belhospice.org