“Bekim je znao da je mržnja najopasniji virus koji se najbrže širi, a najteže zaustavlja. Sišao je sa scene u znak protesta…”: Uliks Fehmiu o ocu i umetnosti

2
BETAPHOTO/Press Cebef/MO

Glumac Uliks Fehmiu sinoć je, na otvaranju filmskog festivala FEST u Beogradu, uručio nagradu “Beogradski pobednik” Miri Banjac, ali je govorio i o svom ocu, Bekimu Fehmiuu, čiji lik je zaštitni znak ovogodišnjeg festivala.

Uliks Fehmiu rekao je da je njegov otac iskreno mislio da umetnost može da promeni svet, da učini čoveka boljim.

“Verovao je da nam umetnost daje moć da progovorimo u ime onih čiji se glas retko čuje… A onda je izgubio veru u čoveka i u lekovitost svoje profesije”, kazao je Fehmiu.

On je podsetio da je njegov otac imao 51 godinu, koliko on sam ima danas, kada je odlučio da siđe sa scene i ode u tišinu.

“Odlučio je da se povuče iz javnog života u znak protesta protiv nacionalizma koje je zahvatalo ove prostore jer je znao da je mržnja najopsaniji virus koji se najbrže širi, a najteže zaustavlja”, rekao je Uliks Fehmiu.

On je za kraj pročitao pismo koje je napisala unuka Bekima Fehmiua kada ju je zamolio da mu pomogne da pronađe “optimističan nastavak u pesimističnom vremenu, kakvo je danas.”

“Živimo u svetu s mnogo predrasuda, laži, u kojem su ljudi primorani da budu ono što nisu, manipulisani strahom i nesigurnošću. U svetu koji je iz dana u dan sve više podeljen, događaji kakav je FEST pokušaj su očuvanja umetnosti koja je naše glavno sredstvo u borbi protiv sila razdvajanja”, pročitao je Uliks Fehmiu.

2 KOMENTARA

  1. Ako bih ja receno rekao o komunizmu i marksistickoj zloupotrebi svega pa i umetnosti novinari i ostatak ovdasnjih marksista bi me proglasili fasistom.
    Jbg.

Comments are closed.