Bečić izabran za predsednika crnogorske Skupštine, Krivokapić predložen za mandatara: Stigla i podrška manjinskih stranaka

0
(BETAPHOTO/SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Sljivancanin/MO)

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić izabran je za predsednika Skupštine Crne Gore na konstitutivnoj sednici novog saziva crnogorskog parlamenta.

Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

“Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savesno, tako mi Bog pomogao”, rekao je Bečić nakon glasanja.

“Neopisiva je čast i privilegija biti izabran za predsednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma, a istovremeno biti i prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smene vlasti u crnogorskoj istoriji. Zahvalnost na izboru kolegama iz koalicija, posebna zahvalnost kolegama iz manjinskih partija na podršci i ukazanom poverenju. Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više boriti, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali”, poručio je Bečić.

Bečića su za predsednika Skupštine, predložili svi poslanici nove parlamentarne većine u Crnoj Gori, koju čine tri koalicije – “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Takođe, njegov izbor podržali su i predstavnici manjinskih stranaka – poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, kao i nosilac Albanske izborne liste “Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj”, Nik Đeljošaj.

DPS i SDP najavili su da će biti “uzdražni”, dok su Andrija Popović (Liberalna partija) i Socijaldemokrate Crne Gore izjavili da će biti protiv izbora Bečića za predsednika parlamenta, prenose podgoričke Vijesti.

Zdravko Krivokapić podržan za mandatara…

Takođe, svi poslanici nove parlamentarne većine u Crnoj Gori podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je u toku sednice da će DF predložiti da lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić bude predsednik Skupštine, a nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivpokapić mandatar buduće Vlade, što je kasnije i potpisano.

“Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda”, rekao je Knežević, a prenele su Vijesti.

Abazović: “I manastir i katedrala i džamija su moja mesta za razgovor sa ljudima…”

Lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović rekao je u toku rasprave da je sastanku pod Ostrogom prisustvovao “sa velikim zadovoljstvom”.

“I manastir i katedrala i džamija su moja mesta. Bio sam da razgovaram sa ljudima. Možda ste vi navikli da se dogovarate u Splendidu, Hiltonu i Ramadi, da nosite kese jedni drugima ili da budete potkupljeni. Ja to nisam i nikada neću raditi. Sa ljudima na bilo kom mestu za koje smatram da treba se obavi neki razgovor obavio sam”, rekao je Abazović.

“Nemam bilo kakve komplekse od bilo koga i bilo čega. Branim građansku i evropsku Crnu Goru i to ću braniti ubuduće. Mislim da je crnogorski parlament dotakao dno zato i nismo bili u njemu. Ako bude ovaj parlament kao u prethodnom sazivu, ni vi nemojte dolaziti, ali sam siguran da tako neće biti”, rekao je Abazović i dodao da mu je čast i zadovoljstvo što će Bečić biti predsednik Skupštine”.

Podsetimo, u manastiru Ostrog juče je održan sastanak mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i nosilaca lista i političkih lidera dosadašnjih opozicionih partija.

Kako je protekla rasprava o izboru Bečića za novog predsednika Skupštine…?

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić rekao je u toku rasprave da će ta partija povodom predloga da Bečić bude predsednik Skupštine imati “neutralan stav”.

“Nećemo glasati ni za Bečića, ali ni protiv”, rekao je Nikolić.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković rekla je da će ta partija prilikom glasanja za predlog da Bečić bude predsednik Skupštine biti uzdržana.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da postoji bojazan da će doći “do dezintegracije Crne Gore, gubitka našeg suveriniteta”.

“Verujemo da ćemo svi mi u ovom novim političkim okolnostima dati doprinos da se Crna Gora sačuva, da taj očekivani popis stanovništva 2021. neće biti neki impuls da Crna Gora izgubi državni status i postane deo neke druge države”, rekao je Popović.

On je čestitao Bečiću na izboru predsednika parlamenta, ali najavio da ga Liberalna partija neće podržati.

“Razlog možda leži u prošlosti, to je poslanik koji u proteklom mandatu nije dolazio na sednice”, rekao je Popović, dodajući da nova opozicija treba da se zamisli da li uopšte treba da dolazi na skupštinska zasedanja.

Lider i poslanik SNP Vladimir Joković rekao je da “niko ne treba da brine o državno-pravnom statusu Crne Gore”.

“Crna Gora je jednaka svim njenim građana. Neki su nažalost referendum 2006. godine uzeli kao samo svoje, a pre toga na referendumu 1992. glasali za zajedničku državu”, rekao je Joković.

Najavio je da će SNP glasati da Bečić bude predsednik Skupštine.

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da su građani nakon 30. avgusta videli “da se ništa apokaliptično nije desilo”.

“Niti sam Zetu odneo u Kruševac, niti Podgoricu u Pirot… niti sam krenuo da rušim teritorijalni integrtitet i nezavisnost Crne Gore. Saopštavamo da što se tiče DF-a, teritorijalna nezavisnost i integritet Crne Gore jesu neupitni i branićemo je odlučnije nego što ste je branili vi”, rekao je Knežević i potvrdio da će poslanici koalicije “Za budućnost Crne Gore” glasati za imenovanje Bečića za predsednika parlamenta.

Miloš Konatar u ime platforme “Crno na bijelo” rekao je da daju podršku Bečiću.

“On će imati zadatak da pokaže kako istinski treba da funkcioniše jedna institucija. U prethodnom sazivu ta institucija i predsedavanje doživelo je i dotaklo najniže grane”, rekao je Konatar.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović rekao je kako veruje da će “svi zajedno doprineti na jačanju institucija i unapređenju života u Crnoj Gori”.

“Mi smo tu, dali smo kvorum, učestvovaćemo u svim sednicama i nećemo bojkotovati parlament”, rekao je Brajović i rekao da njegova partija neće podržati predlog da Bečić bude predsednik Skupštine.

Na konstitutivnoj sednici verifikovani su mandati 81 poslanika.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka su osvojile po tri mandata, SDP dva, “Crno na bijelo” četiri, Albanska koalicija – Jednoglasno jedan mandat, DPS 30, koalicija “Za budućnost Crne Gore” 27, Albanska lista jedan, i koalicija “Mir je naša nacija” deset mandata.

“Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali. Predstavnici međunarodnih organizacija su pratili izbore i nisu utvrdili veće nepravilnosti. Akreditovanih medija je bilo 35”, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović.

Predsedavajući sednicom, najstariji poslanik Miodrag Lekić iz koalicije “Mir je naša nacija”, rekao je da “nova vlast ne treba da svoj legitimitet zasniva na negaciji svega što je urađeno pre”.

“Ono što je negativno zahteva radikalan diskontinuitet. Neće biti revanšizma, ali će biti realizacije poglavlja 23 i 24. Ne bi bilo dobro da brkamo te obaveze i da znamo da smo dužni da gradimo crnogorsko društvo prema evropskim standardima i tradicionalnom crnogorskom idealu – da se zemlja gradi kao poštena kuća. Zato očekujem da će ova Skupština biti mesto pluralizma, legitimnog, konfrontacija ideja, ali i mesto sinteze, dogovora. Sve što je interes Crne Gore potrebno je da ovde postignemo kao konsenzus, to nismo imali ranije”, rekao je Lekić.

Nisu nas građani izabrali da se nadgornjavamo nego da rešavamo probleme, poručio je on.

Takođe, na sednici su konstatovane i ostavke koje su podneli Zoran Pažin iz DPS-a i Stevan Katić iz koalicije “Mir je naša nacija”.

Zašto deo poslanika DF-a nije prisustvovao intoniranju himne Crne Gore?

Deo poslanika Demokratskog fronta nije prisustvovao intoniranju himne Crne gore, što je protumačeno kao nepoštovanje države i njenih simbola.

Poslanici su nakon intonirnaja himne ušli u skupštinsku salu, a među njima nije bilo Nebojše Medojevića.

Ipak, on se oglasio putem svog Fejsbuk naloga.

“Nisam stigao u Skupštinu jer sam vozio suprugu Marinu u tužilaštvo, protiv koje je policija podnela krivičnu prijavu zbog kršenja mera NKT. I meni je podneta krivična prijava što sam bio podrška svojoj supruzi. Ni sad me ne puštaju na miru!!! Sad idem da glasam za Aleksu Bečića”, napisao je Medojević na Fejsbuku, pre glasanja za novog predsednika crnogorske Skupštine.