“Oni koji su glasali protiv ili bili uzdržani neka znaju da ću se za njih još više boriti. Crna Gora je građanska, a ne nacionalna država”

0
(BETAPHOTO/SKUPSTINA CRNE GORE/Igor Sljivancanin/MO)

Lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić izabran je za predsednika Skupštine Crne Gore na konstitutivnoj sednici novog saziva crnogorskog parlamenta.

Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

“Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savesno, tako mi Bog pomogao”, rekao je Bečić nakon glasanja.

“Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više boriti, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali”, poručio je Bečić, a prenose Vijesti.

Istakao je i da je neopisiva čast i privilegija biti izabran za predsednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma, a istovremeno biti i prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smene vlasti u crnogorskoj istoriji.

“Zahvalnost na izboru kolegama iz koalicija, posebna zahvalnost kolegama iz manjinsjkih partija – Bošnjačkoj stranci i Albanskoj izbornoj listi na podršci i ukazanom poverenju”, rekao je Bečić.

Dodao je da bez kvalitetne opozicije nema ni parlamentarne demokratije i poručio da je osnovni cilj jačanje kontrolne uloge parlamenta.

“Parlament je krov Crne Gore i to niko ne sme ugroziti. Svađu u parlamentu zameniće tolerancija i dijalog. Moramo se poštovati i kada se ne slažemo i gledati u budućnost”.

Bečić je dodao i da Crna Gora mora dobiti rat sa organizovanim kriminalom.

“Parlament mora težiti i reformi izbornog zakonodavstva, kako bi Crna Gora ušla u izbornu utakmicu u kojoj svi kreću od nule i kako bi svaka naredna utakmica bila istinski praznik demokratije.

Istakao je i da je “tešku reč lako reći, ali teško ispraviti”.

“Svi smo prolazni, ali Crna Gora je jedina večna i neprolazna. Živela Crna Gora”, rekao je Bečić.

Dodao je da do “ovog trenutka nema formalizovanih predloga za potpredsednike Skupštine”.

Bečić je rekao i da su klubove poslanika do sada konstituisala dva poslanička kluba – klub poslanika “SDP – Albanska koalicija jednoglasno” koji čine Raško Konjević, Draginja Vuksanović Stanković i Fatmir Đeka, kao i klub poslanika “Crno na bijelo” koji čine Dritan Abazović, Miloš Konatar, Božena Jelušić i Srđan Pavićević.

Novi predsednik Skupštine pozvao je da se konstituišu klubovi poslanika koji će se verifikovati na prvoj narednoj sednici.

Takođe, Bečić je ponovio da je strateški cilj parlamenta borba protiv organizovanog kriminala, odnosno usvajanje preko potrebnih reformi u oblasti pravosuđa kao osnov te borbe.

Poručio je da će se pristupiti i reformi izbornog zakonodavstva.

“Kako bi praznici demokratije bili svi budući izborni procesi”, rekao je Bečić.

Komentarišući postupak dela poslanika Demokratskog fronta koji nije bio prisutan kada se himna intonirala, predsednik Skupštine je rekao da može odgovarati za svoje postupke, ali i ponovio objašnjenje poslanika zašto nisu prisustvovali intoniranju himne.

“Ja mogu da komentarišem svoje postupke, ali čuli ste kolege poslanike koji su bili korektni i kolegijalni. Oni su objasnili da su upravo tim činom izbegli nepoštovanje himne koji bi usledio da je neko sedeo dok se intonirala himna, to je bila mera onoga što oni smatraju kao mogućnost u ovom trenutku”, izjavio je Bečić.

On je dodao i da će se rešiti problem državljanstva onih koji su tehnički ispunili uslove za to, ali se njihova dokumenta nalaze u fiokama zbog političkih odluka, te da se izmena Zakona o državaljanstvu neće odnositi na zloupotrebi kako bi se proširio birački spisak.

“Mi smo građanska država, a ne nacionalna. Građanske države daju državljanstvo onima koji žive unutar te države, tako da ko god saglasno ovim pozitivnim propisima sada ispunjava uslove treba omogućiti da se prijavi i da proces bude čist, pošten i transparentan i bez diskriminacije. Toje moj ugao gledanja”, rekao je Bečić.