Zabranjeno je hvatanje i prodaja beba afričkih slonova za zoološke vrtove i cirkuse odlučeno je na Konvenciji o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES), piše BBC.

Od ukupnog broja učesnika Konvencije, 87 država je glasalo za zabranu trgovine, dok je 27 glasalo protiv, uključujući Zimbabve – zemlju koja najviše trguje slonovima i SAD.

Zimbabveu i Bocvani, koje imaju zdraviju populaciju slonova, bilo je dozvoljeno da izvoze slonove na „odgovarajuća i prihvatljiva odredišta“.

Prema tom pravilu, u kineske zoološke vrtove je izvezeno više od 100 beba slonova od 2012. godine, navodi Međunarodno humano društvo.

Sada se slonovi iz divljine mogu premestiti u „zarobljene objekte“, negde drugde u svetu, samo u izuzetnim okolnostima i onda kada to odobri grupa stručnjaka iz zemalja koje su deo CITES-a.

Direktorka Afričke fondacije divljeg sveta Ondri Delsink istakla je da su slonovi društvene životinje i da razdvajanje doživljavaju traumatično.

„Radujem se što smo pobedom obezbedili sve slonove koji sada neće biti oduzeti svojim porodicama“, kaže Delsink.

Neke afričke države pokušale su da tokom Konvencije ponovo otvore pitanje trgovine slonovačom, tvrdeći da postojeće zalihe- konfiskovane kod lovokradica ili preostale od već uginulih životinja- vrede ogromne svote novca koje bi se mogle iskoristiti za očuvanje slonova.

U poslednjih sedam godina, 30 odsto afričkih slonova je nestalo, što znači da ih je sada manje od 400.000.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.