Bata Stojković je zbog replike “Da se ja pitam, ja bih proterao autobus ovuda” umalo dobio zapaljenje pluća: “Kada je pao sa mosta, nije imao čime da se ogrne…”

0

Legendarni glumac Danilo Bata Stojković ostavio je jugoslovenskoj i sprskoj kinematografiji u amanet brojne uloge u filmskim ostvarenjima koja su zahvaljujući i njegovom talentu postali kultni.

Danas nema onog ko ne zna bar jednu od replika iz tih filmova, a među citiranijim je ona iz filma “Ko to tamo peva”, kada Beta kaže: “Da se ja pitam, ja bih proterao autobus ovuda”.

O toj sceni, ali i o Batinom životu i karijeri, krajem prošle godine je za Nedeljnik govorila i njegova supruga Olga Stojković koja nas je ubrzo posle toga napustila.

Govoreći o Bati, ispričala je da mu je pozorište bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća na trećem mestu. Nije je, kako je tada rekla, to nešto naročito bolelo, jer je i sama znala šta znači živeti u pozorištu – bila je inspicijent. A u pozorištu su se i upoznali.

“Sve mi je bilo jasno i nisam mu prigovarala. Teško je, uopšte, pratiti jednog glumca i deliti život sa njim, naročito sa glumcem kakav je bio Bata. Nisam filozofirala, bila sam, prosto, uvek tu”, rekla je ona.

Batin svakodnevni život, prisećala se Olga Stojković, izgledao je kao na fabričkoj traci.

Snimanje filma “Ko to tamo peva”, za Olgu Stojković bio je pravi primer nemaštine u kojoj su nastajali filmovi koji danas čine bogatstvo srpske i jugoslovenske kinematografije. Zbog replike “Da se ja pitam, ja bih proterao autobus ovuda”, umalo je dobio zapaljenje pluća.

“Nisu imali čime ni da ih zagreju. Sećam se da mi je Bata pričao kako nisu imali čime da ga ogrnu kad je pao sa mosta u reku. Tadašnjim glumcima jedino je bilo važno šta će da igraju, jer novac, ni u tim filmovima koji su ostali zanavek, nikada nije bio veliki. Bata je govorio: ‘Ne možete toliko dobro da me platite, koliko bih ja besplatno igrao. Ako vam se i dopadne to što uradim, platite nešto na kraju’”, sećala se njegova supruga u priči o velikom glumcu za Nedeljnik.