Ta 1992. godina bila je u mnogo čemu prelomna tačka u životu i karijeri Gorana Ivaniševića. Tada još kao talentovani dvadesetogodišnjak debelo je zakoračio u „top 10“ tenisera na svetu, a ulaskom u finale Vimbldona (prvo od četiri koja će igrati u životu) skrenuo je pažnju svetske javnosti. U isto to vreme, Ivanišević je prestao da bude Jugosloven, ili bar jugoslovenski teniser. U jednom tekstu koji je objavljen u Njujork tajmsu 22. februara 1993. pisalo je kako je uspeo da ubedi ATP da ga predstavljaju kao Hrvata i pre nego što je Evropska zajednica priznala nezavisnu Hrvatsku.

I to je baš onaj sporni tekst o kome se prethodnih dana, otkako je Ivanišević pristupio trenerskom timu Novaka Ðokovića, toliko govorilo.

U tekstu koji prati dotadašnja postignuća mladog tenisera u kontekstu rata koji je zadesio njegovu zemlju, između ostalog se navodi kako je u Australiji 1992. godine, na tamošnjem grend slemu organizaciji turnira stigla pretnja smrću upućena Ivaniševiću.

Ivanišević je rekao da se nije plašio. I tada je izgovorio da su mu dvojica policajaca sa kojima je bio na strelištu pokazali kako se puca.

„Pokazali su mi kako da pucam, iz zabave. Dali su mi da pucam iz automatske puške. Teško mi je bilo da je kontrolišem, ali bio je to dobar osećaj – meci su izlazili. Pomislio sam kako bi lepo bilo da imam neke Srbe ispred sebe“, preneo je Ivaniševićeve reči Njujork tajms. Inače, u tekstu se navodi kako je na svakom koraku napadao Srbiju, a branio Hrvatsku.

profimedia

„Reket je moje oružje“, govorio je Ivanišević. Pozivao je na intervenciju SAD, ali se okrenuo i rekao da bi možda „bilo bolje da se obračunamo sa Srbima licem u lice. Nećemo im dati ni pedalj naše teritorije. Biće ovo dug rat, ali na kraju ćemo pobediti“.

U arhivi Njujork tajmsa pronašli smo i još jedan tekst, reakciju na ovu reportažu koju je redakciji poslao Stiv Tešić, američko-srpski scenarista i oskarovac.

„Pri kraju članka o Goranu Ivaniševiću ‘Ivaniševićeva borba za Hrvatsku’, Tajms 22. februar, i istaknute reči u boldu ‘Bang, bang’, pročitao sam Ivaniševićev opis kako je učio da puca iz automatske puške“, napisao je Tešić i citirao Ivaniševićeve reči u kojima govori da je ispred sebe zamišljao neke Srbe.

„Ključna reč ovde je ‘neke’. Neke Srbe. Ne određene Srbe, nego ‘neke’. Mlade ili stare, bolesne ili zdrave, muškarce ili žene, nevine ili krive, izgleda da je to nevažno Ivaniševiću.

Nismo li previše slušali ovako nehumane pozive na ubistvo, sada svedene na rekreativno ubistvo na strelištu?

Da li zaista želimo da ohrabrimo one u našoj sopstvenoj zemlji koji takođe misle da bi bilo lepo da ubiju ‘neke’ Jevreje, ili ‘neke’ crnce, ili ‘neke’ homoseksualce, ili ‘neke’ policajce’, ili ‘neke’ belce, ili samo ‘neke’ ljude?

Kada bilo ko od nas bude sveden na žrtvu koju je u redu ubiti, onda svi postajemo ‘neki’ u nečijim očima.

Da se takav sentiment izrečen od strane tenisera pojavi u Njujork tajmsu, to je uznemiravajuće, to je zaglušujući primer urušavanja merila našeg doba. Bez potrage za istinom, ne mogu da postoje principi, a tako pozivi na ubistvo postaju deo priče o sportu“, napisao je Tešić.

Komentara

 1. Ljilja
  11. jula 2019. 20:39

  Nikada mi nije bio simpa! Sta je u njegovoj glavi to samo on zna...Mislim da Nole moze bez njega.

 2. PAD Vizantije
  11. jula 2019. 22:13

  Sve je to ili svi su bili deo državnog plana koji se morao odraditi. Za debelu lovu su viđeni, sa jedne i druge strane govorili naručeni im tekst. Setite se pjesme, valjda kekec, Parnog Valjka, Novih Fosila, Josipe u Vukovaru, govorenja Tereze, Arsena u vožnji vlakom prema jugu s krivoustim, Čobijevih nastupa, pjevanja Braće Bajić, Radeta Vučković i mnogih drugih odavde i odande! Kad je prošlo klanje (planirano pljačkanje od strane organizatora) kao da ništa nije bilo, isti ti su pravili koncerte ovde i tamo. Ne primetih da s u ih novinari napadali pred koncerte, jer sve je to i dalje državni posao, a sa državom se ne sme ….. sećam se reči koje su upotrebljavali moji poznanici, da su se smejali na moje pitanje da li će ih nekad biti sramota izgovorenog? kad je prošlo odmah su poleteli vaditi putovnice jer neko od njihovih je rođen u ndh...?

 3. Marica
  12. jula 2019. 20:15

  Pa tako je to u zivotu....mora da se dokazuje jer njegova krvna zrnca govore da su pounijaceni pravoslavci

 4. Kreso
  14. jula 2019. 05:11

  Stiv je smekerski odgovorio...Pametnom dosta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.