Onima koji su odlučili da paze na svoju težinu ili jednostavno žele lagan i zdrav doručak, banana je često logičan izbor.

Međutim, stručnjaci se sa tim ne slažu, tvrdeći da banane mogu da sabotiraju vašu dijetu i samo mogu da odmognu pri gubitku kilograma. Iako su bogate kalijumom, magnezijumom i vlaknima, banane ipak nisu pravi izbor za doručak, prenosi N1.

„Koliko god bile zdrave, trebalo bi imati na umu činjenicu da banane sadrže veliki procenat šećera. Nije problem u kalorijama iz banana, već kako ta namirnica deluje. Nakon što je pojedemo, dođe do naglog podizanja nivoa šećera i energije, ali ubrzo i do naglog pada“, objašnjava nutricionist dr Deril Đofre.

Zbog toga dolazi do pojačanog osećaja gladi, pa ljudi koji ujutru jedu banane, kasnije unesu više kalorija tokom dana. I, kao da to nije samo po sebi dovoljno, banane nisu idealan saveznik dobre probave.

„Kod konzumiranja šećera u bilo kom obliku dolazi do procesafermentacije, kao kod piva ili vina. Tada se šećer pretvara u alkohol, odnosno kiselinu, što blokira probavu i dovodi do zatvora“, kaže dr Đofre.

Zbog toga su žitarice bolji izbor za doručak, pa čak i sendvič, dok je banana najzdravija ako se konzumira kao međuobrok.

Ko ne bi smeo da jede banane svakodnevno?

Osobe koje imaju probleme sa srcem, kao i one koje koriste beta blokatore ne bi smele da preteruju sa konzumiranjem banana, jer se njima ne preporučuje prevelik unos kalijuma. Isto se odnosi na osobe koje imaju problema sa bubrezima.

Takođe, smatra se da konzumiranje banana može prouzrokovati migrenozni napad kod osoba sklonih migreni, pa ako spadate u neku od pomenutih kategorija, a veliki ste ljubitelj ovog voća, zadržite se na polovini banane dnevno. Više od toga, moglo bi samo da vam šteti.

Postoje i osobe koje su alergične na banane, pa ukoliko primetite da se nakon konzumiranja javljaju simptomi kao što su svrab, otok ili otežano disanje, trebalo bi da prestanete da ih konzumirate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.